Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 14.02.2020. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Slavonija i Baranja će se ozbiljno navodnjavati, potpisani ugovori između OBŽ i Hrvatskih voda

Kada govorimo o sustavima navodnjavanja, važno je istaknuti kako su oni Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednom kraju neophodni, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić na potpisivanju ugovora.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 1.247
  • 70
  • 0

Nakon što je prošle godine potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, danas je između Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda, potpisan ugovor za 2020. godinu kojim se za izgradnju osigurava 8,75 milijuna kuna.

Trogodišnji Ugovor o sufinanciranju Programa izgradnje Sustava navodnjavanja Puškaš, priopćeno je iz Županije, vrijedan je 17 milijuna kuna, a prema ugovoru koji su potpisali župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obveza Županije iznosi 1,75 milijuna kuna, a Hrvatskih voda 7 milijuna kuna. 

"Nastavak je to intenzivne suradnje s Hrvatskim vodama s kojima razvijamo brojne, višemilijunske projekte poput aglomeracija, sustava navodnjavanja, odvodnje i vodoopskrbe. Riječ je o kapitalnim projektima koji će osigurati kvalitetu života i rada na našem području. Kada govorimo o sustavima navodnjavanja, važno je istaknuti kako su oni Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednom kraju neophodni", rekao je župan.

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž, a potrebne količina vode za navodnjavanje osigurat će se iz akumulacije Topoljski Dunavac pa je predviđena izgradnja 11 novih sustava s odgovarajućim propustima na kanalskoj mreži melioracijskog sustava Puškaš.

"Budući da je uočeno da se crpljenjem vode iz Topoljskog Dunavca narušava njegov biološki minimum, planirana je i izgradnja crpne stanica Šarkanj na Šarkanjskom Dunavcu kako bi se osiguralo potrebne količine vode za biološki minimum, kao i za optimalno stanje vode za navodnjavanje za vrijeme sušnih razdoblja", pojasnio je Z. Đuroković.

Ujedno je potpisan i Ugovor o sufinanciranju izrade projektne i druge dokumentacije za 6 sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu u vrijednosti 3,22 milijuna kuna. Županija kao Naručitelj osigurava 30 % što iznosi milijun kuna, dok Hrvatske vode osiguravaju 2,2 milijuna kuna. Također, potpisali su i ugovore o komisionom vođenju tri projekta iz Programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja.

"Osječko-baranjska županija izgradnju sustava navodnjavanja najvećim dijelom provodi iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, pa je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela zahtjeve za potpore za izgradnju još tri sustava, što je usvojeno donošenjem odluka o prihvatljivosti ulaganja. Županija je s Agencijom 20. prosinca 2019. godine zaključila ugovore o financiranju tih projekta, a danas su potpisani ugovori kojima se komisiono vođenje projekata povjerava Hrvatskim vodama", pojašnjavaju.  

Sjajna vijest za poljoprivrednike 

Da je riječ o sjajnim vijestima za poljoprivrednike naglasila je i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. "Došli smo do trenutka da su osigurana sredstva za tri sustava za koje su korisnici već potpisali ugovor o priključenju i svjesni su da će biti u obvezi platiti naknadu, no ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja".

Agencija je za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija na području Općine Podgorač odobrila potporu od 26.26 milijuna kuna, za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek na području Grada Osijeka 13 milijuna kuna, a za Sustav navodnjavanja Mala šuma-Velik vrt na području Općine Ernestinovo 9,5 milijuna kuna.

Intenzitet potpore iznosi 100% svih prihvatljivih troškova, pa je ukupan iznos potpore gotovo 49 milijuna kuna, a ukupni obuhvat tih sustava navodnjavanja je 854,50 hektara, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Navodnjavanje Osječko-baranjska županija Hrvatske vode Izgradnja sustava Ruralni razvoj Ivan Anušić Zoran Đuroković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]