Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć razvoju poljoprivrede
  • 31.03.2019. 10:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Socijalno ugroženim porodicima u BiH plastenici od njemačke NVO

Njemačka nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) podijeliće u sedam lokalnih zajednica u BiH 105 plastenika socijalno ugroženim porodicama. Ugovor o dodjeli 25 plastenika, za socijalno ugrožene porodice sa područja Trebinja, potpisan je gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

Foto: Depositphotos/FS-Stock
  • 420
  • 62
  • 0

Nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) je kroz različite projekte prisutna u Bosni i Hercegovini posljednjih 25 godina. Elmir Bojadžić, direktor organizacije za Jugoistočnu Evropu istakao je da je ukupna vrijednost projekta dodjele plastenika 360.000 KM, od čega su dio novca obezbijedile i lokalne zajednice.

Projekat se sprovodi u sedam lokalnih zajednica

"Ovaj projekat se sprovodi u sedam lokalnih zajednica u BiH – Trebinju, Šamcu, Stocu, Krupi, Hadžićima, Visokom i Travniku. Od svih opština i gradova koji su obuhvaćeni projektom, Trebinje je dobilo najveći broj plastenika. Generalno je prosjek 15 plastenika, no, kako je došlo do smanjenja u nekim gradovima i opštinama, mi smo ponudili da Trebinje dobije više", rekao je Bojadžić.

Ovo je treći projekat koji nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund zajednički realizuje sa Gradom Trebinjem, a Bojadžić je izrazio nadu da će, kao i prethodni, biti uspješno realizovan, te obećao da će organizacija učiniti sve što je predviđeno po projektnoj dinamici kako bi što prije korisnici, koje gradska adimistracija izabere, dobili plastenike.

Plastenici će korisnicima biti dodijeljeni do početka ljeta

Procijenjena vrijednost projekta pod nazivom "Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini" koji se odnosi konkretno na grad Trebinje je 60.000 KM, od čega će gradska administracija izdvojiti 20.000 KM, a ostatak njemačka organizacija.

Potpisivanje ugovora (Foto: Marija Manojlović)

"Plastenici će biti dodijeljeni socijalno ugroženim porodicama, kojima će ova donacija omogućiti da se bave poljoprivredom i da na taj način mogu sami sebe da izdržavaju. Mi smo kao grad u prethodnom periodu stoprocentno finansirali određene poljoprivrednike sa plastenicima. Ovo nam je značajan projekat, a u narednom periodu će biti još njih. Mi ćemo da realizujemo još neke zajedničke projekte", kazao je Ćurić.

Ko će dobiti plastenike, znaće se u narednom periodu.

"U saradnji sa Centrom za socijalni rad i Agrarnim fondom, mi ćemo izdefinisat listu korisnika", pojasnio je Ćurić.

Planirano je da plastenici krajnjim korisnicima budu dodijeljeni do početka ljetnih mjeseci ove godine.


Tagovi

Nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Elmir Bojadžić Pomoć ugroženim porodicama Plastenici Trebinje


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.