Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odobrena sredstva
  • 15.06.2022. 11:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Spreča redovno plavi poljoprivredne posjede - hoće li korito konačno biti uređeno?

Za realizaciju projekta sanacije Vlada TK će osigurati 700.000 KM, dok će Agencija osigurati 950.000 KM.

Foto: Facebook/Salih Ramadanovic
  • 70
  • 20
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst sporazuma za realizaciju projekta uređenja korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I (dionica 1) u dužini od 600 metara, plus 100 metara prijelazne dionice između Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save. Za realizaciju projekta Vlada TK će osigurati 700.000 KM, dok će Agencija osigurati 950.000 KM.

Zbog trenutno neuređenog prirodnog korita rijeke Spreče, pri nailasku velikih voda dolazi do plavljenja poljoprivrednog zemljišta, industrijskih i stambenih objekata, kao i lokalnih saobraćajnica u ovom području.

Sredstva za manifestacije

Odobrena su i finansijska sredstava za podršku poljoprivrednim manifestacijama. Turistička zajednica Grada Gradačac dobit će 15.000 KM za organizaciju 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Dani Šljive 2022", dok je na ime troškova 1. Međunarodnog sajma šumarstva i šumarskih strojeva "LIGNUM EXPO – LEB 2022" u Gradačcu, odobreno 12.000 KM za "Lignum biomasa".

Na 49. Sajmu šljive u Gradačcu prezentacija procesa pečenja rakije

Za organizaciju manifestacije "Dani kupusa" u Donjoj Lohinji u Gračanici 2.000 KM namijenjeno je Udruženju žena "Ruža", a za 14. Sajam pčelarstva i pčelarske opreme "Srebrenik 2022", 2.000 maraka Pčelarskom društvu "Roj". Na ime sufinansiranja manifestacije vezane za izložbu stočarstva i ruralnog poduzetništva Gračanica - Doboj Istok 2022., 5.000 KM dobit će Zemljoradnička zadruga "Gračanka", a Zemljoradničkoj zadruzi "Poljopromet" iz Čelića je za manifestaciju "Dani jagodičastog voća" odobreno 7.000 maraka.

Podrška Milom selu

Kako je to obećano tokom posjete nakon požara koji je zadesio farmu Milo selo kod Lukavca, Vlada TK je ovom privrednom društvu iz Lukavca, u svrhu pomoći u spašavanju stočnog fonda i održavanju proizvodnje uslijed nesreće – požara, na ime refundacije troškova minimalnih bruto plata za dva mjeseca i sufinansiranja nabavke stočne hrane odobrila 100.000 KM.


Tagovi

Spreča Poplave Poljoprivredno zemljište Poljoprivreda Sanacija korita rijeke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.