Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od tuče
  • 07.07.2022. 16:00
  • Varaždinska, Veliki Bukovec

Štete od tuče u bukovečkom kraju čak 58 milijuna kuna, obeštećenje u najkraćem roku?

Krajnji rok za upis svih šteta i i za objavu programa za indikativne procjene rasporeda po županijama bi bio 5. kolovoza, čulo se na sastanku u Velikom Bukovcu.

Foto: Igor Čolaković
  • 806
  • 30
  • 0

Šteta od tuče u Varaždinskoj županiji procjenjuje se na oko 58 milijuna kuna, čulo se tijekom sastanka u Velikom Bukovcu s poljoprivrednicima ovog cvjećarskog kraja koji je teško stradao u olujnom nevremenu 25. svibnja.

"Krajnji rok za upis svih šteta i i za objavu programa za indikativne procjene rasporeda po županijama bi bio 5. kolovoza. Nastojimo da sve bude brže", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na radnom sastanku na kojem su bili i predstavnici Varaždinske županije, te općina Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

Kako je podsjetila, objavljen je natječaj iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja koji se odnosi na financiranje obnove poljoprivrednog potencijala, odnosno na potrebne investicije. Također, u suradnji sa županijama donesene su prve potrebne odluke, akti koji se odnose na financiranje izgubljenog ovogodišnjeg prihoda.

"Moramo pričekati konačne upise u registre, programi su pripremljeni, sa županijama se redovito održavaju sastanci, tako da želim još jednom cvjećarima i poljoprivrednicima poslati poruku da će sve biti ugovoreno i ispraćeno u najkraćem mogućem roku", obećala je dodajući da će proizvođači koji su stradali u elementarnoj nepogodi imati pomoć osobnih savjetnika te podršku savjetodavne službe.

Šteta od tuče procjenjuje se na 58 milijuna kuna

Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec, posebno se je osvrnuo na posljedice gradonosne oluje koja je uništila cvjećarsku proizvodnju u ovom kraju.

Tuča ih je, podsjetio je, pogodila prije točno šest tjedana, a u tom su vremenu održali sedam radnih sastanaka, desetak sastanaka povjerenstva. "Sad to treba samo kapitalizirati i ljudima zbilja obeštetiti ono što je stradalo", rekao je načelnik. 

Možete se osigurati od pada aviona, ali ne i od tuče. Ne znam kakva nas budućnost čeka

O ogromnim ovogodišnjim štetama od tuče govorio je i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije navodeći da su dosad pomogli plaćanjem troška vještaka, kako bi svi oštećeni što kvalitetnije, brže i bolje pripremili dokumentaciju koja je potrebna za isplatu štete.

"Platili smo i trošak zbrinjavanja slomljenog stakla, plastike i najlona, da se ono što prije zbrine i makne na predviđene deponije. Kao Županija, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, dužni smo donijeti odluku o potporama male vrijednosti i to ćemo odraditi na sjednici Županijske skupštine 20. srpnja", poručio je župan navodeći da sve ima svoju proceduru odnosno treba proći minimalno 50 dana da se šteta upiše u registar.

Proizvođačima ističe vrijeme

Na pomoći se zahvalio i Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, koji je najavio i daljnji angažman i cjelovitu podršku Općine kako bi se poljoprivrednici mogli prijaviti na raspisani natječaj za obnovu svojih proizvodnih kapaciteta.

Vrijeme ističe, poručili su poljoprivrednici (Foto: Varaždinska županija)

Poljoprivredni proizvođači iz bukovečkog kraja naduju se da će cijeli proces pomoći biti završen u prezentiranim rokovima, no upozoravaju kako njima vrijeme ističe jer ne budu li ispoštovani rokovi za odštetu bit će ugrožena buduća cvjećarska proizvodnja, ali i njihova egzistencija. 


Tagovi

Tuča Šteta Pomoć poljoprivrednicima Uzgoj cvijeća Veliki Bukovec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P