Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 15.04.2020. 14:00

Što donose izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjera?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje vezano za Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu.

Foto: Karolina Rastija
  • 5.330
  • 330
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje vezano za Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu.

Kako pojašnjavaju, prijedlogom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu se zbog izvanredne situacije širenja pandemije COVID-19 produljuje rok za zaprimanje Jedinstvenog zahtjeva s 15. svibnja na 15. lipnja, sukladno Provedbenoj Uredbi Komisije (EU) br. 2020/50, te se sukladno tome pomiču za mjesec dana krajnji rokovi za: podnošenje izmjena i dopuna zahtjeva s 1. lipnja na 30. lipnja, podnošenje zahtjeva u roku za zakašnjele zahtjeve s 9. lipnja na 10. srpnja i prijava prijenosa prava na plaćanja s 15. svibnja na 15. lipnja.

Svi rokovi koji su kod pojedinih mjera vezani uz krajnji rok za podnošenje zakašnjelih zahtjeva pomiču se s 9. lipnja na 10. srpnja. 

Javno savjetovanje o Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu možete pronaći ovdje.

Iznimno u 2020. godini omogućuje se korisnicima, za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, podnošenje Jedinstvenog zahtjeva putem AGRONET aplikacije, bez primjene elektroničkog potpisa. 

Dodatno, u mjeri 11. Ekološki uzgoj potpora za višegodišnje nasade podijeljena je na tri vrste kultura s različitim jediničnim iznosima potpore.

Potpora se može ostvariti za sljedeće skupine usjeva unutar kojih je utvrđen isti iznos potpore, a definirane su u Tablici 1. iz Priloga 1. ovoga Pravilnika:

  1. oranice (kulture OR iz kolone EKO)
  2. povrće (kulture P iz kolone EKO)
  3. višegodišnji nasadi: a) višegodišnji nasadi – lijeska (kulture VN- lijeska iz kolone EKO) b) višegodišnji nasadi – orah (kulture VN-orah iz kolone EKO) c) višegodišnji nasadi – ostalo (kulture VN-ostalo iz kolone EKO)
  4. trajni travnjaci (kulture LP iz kolone EKO)“.

U slučaju promjene uvjeta, obveza ili iznosa potpore iz pojedine operacije ili podmjere tijekom obveznog razdoblja, sukladno članku 48. Uredbe (EU) br. 1305/2013 korisnik može prekinuti s provedbom preuzetih obveza zbog čega nema obvezu povrata do tada isplaćenih sredstava.“

Savjetovanje je otvoreno do: 19. tranja 2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Izravne potpore IAKS mjere ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede Rokovi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]