Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 13.01.2022. 15:00

Što donosi predložena revizija pravila EU o državnim potporama?

Revidirana pravila će državama članicama omogućiti da lakše i brže dodjeljuju potpore, a predlaže se i uvođenje novih kategorija.

Foto: Bigstock/Goncharuk
  • 503
  • 82
  • 0

Europska komisija pozvala je sve zainteresirane strane da dostave primjedbe u vezi s predloženim revidiranim pravilima o državnim potporama u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Svrha predložene revizije je uskladiti postojeća pravila s aktualnim strateškim prioritetima Europske unije, pogotovo sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP), Zajedničkom ribarstvenom politikom (ZRP) i europskim Zelenim planom.

Koji su prijedlozi?

Što se tiče Smjernica EU o državnim potporama u sektorima poljoprivrede i šumarstva te u ruralnim područjima, EK predlaže da se mjere država članica na temelju reformiranog ZPP-a koje se provode u okviru njihovih strateških planova smatraju usklađenima s pravilima EU-a o državnim potporama kako bi se ubrzao postupak njihovog odobravanja. Također, predlaže se uvođenje novih kategorija potpora koje će se ocjenjivati i odobravati u skladu sa smjernicama, npr. potpora za sprečavanje, kontrolu i iskorjenjivanje zaraze invazivnim stranim vrstama i novih bolestima radi zaštite bilja, životinja i javnog zdravlja.

Nadalje, predloženim revidiranim smjernicama osigurava se više poticaja za mjere upravljanja šumama koje su povoljne za okoliš i klimu (takozvane šumarsko-okolišne i klimatske usluge) povećanjem maksimalnog intenziteta potpore na 120 posto prihvatljivih troškova za bioraznolikost, klimu, vodu ili usluge povezane s tlom te za programe za sekvestraciju ugljika u poljoprivredi.

Što se tiče Uredbe o skupnom izuzeću u sektoru poljoprivrede, EK predlaže uvođenje novih kategorija mjera potpore na koje bi se primjenjivalo skupno izuzeće, npr. potpore za naknadu štete koju su prouzročile zaštićene vrste životinja i potpore za naknadu dodatnih troškova za poljoprivredna zemljišta na područjima mreže Natura 2000.

I u sklopu Smjernica za ispitivanje državnih potpora u sektoru ribarstva i akvakulture predlaže uvođenje novih kategorija, osobito potpora za sprečavanje, kontrolu i iskorjenjivanje zaraze invazivnim stranim vrstama i novim bolestima te potpora za naknadu štete koju su prouzročile zaštićene vrste životinja.

Osim toga, u predloženom nacrtu pojašnjavaju se i racionaliziraju pravila u nizu područja, npr. potpore za obnovu ribarske flote u najudaljenijim regijama. 

Što se tiče Uredbe o skupnom izuzeću u sektoru ribarstva predloženo je da se nove kategorije mjera potpore izuzmu od obveze prijavljivanja Komisiji i dobivanja njezina odobrenja, osobito potpore za naknadu štete koju su prouzročile zaštićene vrste životinja i potpore za naknadu štete zbog određenih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Nacrt prijedloga u javnom savjetovanju 

A u sklopu Uredbe o de minimis potporama u sektoru ribarstva predlaže se ažuriranje njihovih maksimalnih kumulativnih iznosa koje se mogu dodijeliti po državi članici na temelju novijih sektorskih podataka.

"Cilj je prijedloga osigurati da naša pravila o državnim potporama za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo budu primjerena za zelenu tranziciju", naglasila je izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja, Margrethe Vestager. Kako je kazala, revidirana pravila će državama članicama omogućiti da lakše i brže dodjeljuju ta sredstva bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu.

Savjetovanje je otvoreno do 13. ožujka 2022., a u njemu mogu sudjelovati države članice i sve druge zainteresirane strane. Ono vezano za poljoprivredu, šumarstvo i ruralna područja potražite ovdje, a za sektor ribarstva na ovom linku.

O nacrtima izmjena uredbi o skupnom izuzeću za poljoprivredu i za ribarstvo te uredbe o de minimis potporama raspravljat će se i na dva sastanka Komisije i država članica. Prvi će se održati pri kraju razdoblja savjetovanja, a drugi nakon revizije nacrta na temelju informacija dobivenih tijekom javnog savjetovanja. O nacrtu smjernica raspravljat će i na multilateralnom sastanku s državama članicama krajem savjetovanja.

Donošenje revidiranih pravila planirano je za kraj 2022.


Tagovi

Javno savjetovanje Europska komisija Revizija Državne potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.