Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 29.12.2017. 14:25

Što je Ministarstvo poljoprivrede napravilo u 2017. godini?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je rezime onoga što su učinili u godini na izmaku. Što su napravili - pročitajte!

Foto: Pixsell/Dubravka Petrić
  • 1.337
  • 135
  • 0

Uskoro ispraćamo 2017. i polako zbrajamo što smo to sve učinili ove godine. Isto je učinilo i Ministarstvo poljoprivrede te saželo što su sve učinili u godini na izmaku.

Kako se navodi u priopćenju koje donosimo u cijelosti, preuzimanjem mandata u Ministarstvu poljoprivrede ministar Tomislav Tolušić je sa svojim timom pokrenuo brojne postupke u izradi kvalitetnijih zakonskih rješenja te uklanjanju administrativnih barijera s ciljem da se zaustave negativni trendovi u hrvatskoj poljoprivredi i pokrenu pozitivne promjene. Među prvim potezima Vlade RH i Ministarstva, kada je riječ o potpori poljoprivrednim gospodarstvima za konkurentnije poslovanje, bilo je smanjivanje PDV-a sa 25 na 13 posto za stočnu hranu, repromaterijale i sadnice te zaštitna sredstva, provedba te mjere krenula je od prvog dana 2017.

Usvojena četiri od 10 zakona

"Od deset zakona koji su prošli javnu raspravu kroz e-savjetovanje četiri su usvojena, ostali su u završnoj proceduri, njihovo usvajanje očekujemo tijekom prvog tromjesečja 2018. O kvalitetnim rješenjima koje donose novousvojeni zakoni možda najbolje svjedoči veliki konsenzus zastupnika iz redova vladajućih i oporbe. Naime, zakoni su usvojeni gotovo konsenzusno i to: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (116 glasova), Zakon o zaštiti životinja (113 glasova) , Zakon o morskom ribarstvu (116 glasova) i Zakon o akvakulturi (122 glasa). U proceduri Vlade RH, odnosno Sabora su Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakonom o drvenastim kulturama kratkih ophodnji, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Zakon o šumama, Zakon o lovstvu i krovni Zakon o poljoprivredi", stoji u priopćenju.

Ovdje vrijedi, kažu, podsjetiti i na dugo čekani, od strane poljoprivrednika, Mliječni paket od tri pravilnika radi poboljšana situacije u sektoru mljekarstva te na izmjenu Zakona o javnoj nabavi gdje su, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, ugrađeni kratki lanci opskrbe prehrambenim proizvodnima čime je otvorena opcija da javni naručitelji (škole, vrtići, bolnice, vojarne, studentski centri, starački domovi i sl.) nabavljaju hranu od lokalnih proizvođača koja od polja do stola putuje najviše 48 sati.

Usvajanjem jednostavnijih procedura za dodjelu sredstva iz Programa ruralnog razvoja u 2017. godini provedeno je 43 postupka dodjele sredstava, a korisnicima je izdano ukupno 2.640 odluka i ugovora u vrijednosti potpore od 3,2 milijarde kuna.

Realizacija mjera, odnosno provedba natječaja i isplata potpora iz Programa ruralnog razvoja (PRR) zatečena je na vrlo niskim razinama, baš kao i kod Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. U prve dvije godine provedbe, odnosno tijekom 2015.- 2016. iz PRR od mogućih 2,38 milijardi eura iskorišteno je tek 7 posto iznosa dok je kod Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iskorištenost iznosila još skromnijih 5,7 posto od raspoloživih gotovo 350 milijuna eura.

Iz Programa ruralnog razvoja 3,2 milijarde kuna

Usvajanjem jednostavnijih procedura za dodjelu sredstva iz Programa ruralnog razvoja u 2017. godini provedeno je 43 postupka dodjele sredstava, a korisnicima je izdano ukupno 2.640 odluka i ugovora u vrijednosti potpore od 3,2 milijarde kuna. Ukupna vrijednost provedenih postupaka dodjele sredstava predstavlja 50 % raspoloživih sredstava PRR-a.

Od početka provedbe PRR-a tako je ukupno dodijeljeno 6,1 milijardi kuna javnih sredstava odnosno 34%, a isplaćeno je 3.275.288.219,27 kuna. Taj podatak ilustrira visoki skok u iskorištenosti europskih potpora iz PRR-a unutar godinu dana, sa 7 na 20 posto što je RH svrstalo na bolju poziciju od mnogih članica EU.

"Pojednostavili smo pravila i procedure, skratili rokove obrade natječaja i olakšali postupak prijavljivanja za potporu našim poljoprivrednicima. Rezultati tih mjera već su vidljivi jer je prvi natječaj po novim pravilima obrađen u mjesec i pol dana, a ne u dvije godine, kako je ranije bio slučaj. Iza ovih velikih brojki stoje projekti koji će generirati nova radna mjesta u ruralnim područjima, nove farme, nove pogone za preradu, nove ceste, nove društvene sadržaje... drugim riječima, projekti koji će promijeniti društvenu i ekonomsku klimu na hrvatskom selu", rezimirao je ministar Tolušić kraj 2017. godine.

Natječaj za mjeru 6.2 i 4.1.1. u siječnju

Početkom siječnja Agencija za plaćanja u poljoprivredi će raspisati dugo očekivani natječaj za ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti (6.2.) vrijedan 187 milijuna kuna te novi natječaj iz operacije 4.1.1. namijenjen ratarima, vinarima i cvjećarima vrijedan 100 milijuna kuna.

Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u 2017. godini ugovoreno je 626 projekata ukupne vrijednosti 402.832.107 kuna, a isplaćeno 136.826.501 kuna za 447 projekata. To je pridonijelo povećanju iskorištenost sa 5,78% s početka godine na 15,2% na kraju 2017. godine. Kako je ovaj program specifičan, sadrži i mjere financiranja koje se odnose na provedbu odredbi Zajedničke ribarske politike u dijelu administracije, točnije u dijelu nadzora i kontrole te prikupljanja podataka u ribarstvu i za te mjere je alociran dosta veliki iznos, kada se on izuzme onda je za sufinanciranje mjera namijenjenih sektoru ribolova, akvakulture i prerade postotak iskorištenja čak 20%. Uključe li se pak i zahtjevi za potporu koji su u završnoj obradi, a radi se o dodatnih oko 200 milijuna kuna, iskorištenost potpora iz ribarskog programa u 2017. zaključno će iznositi više od 23%.

Početkom siječnja Agencija za plaćanja u poljoprivredi će raspisati dugo očekivani natječaj za ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti (6.2.) vrijedan 187 milijuna kuna te novi natječaj iz operacije 4.1.1. namijenjen ratarima, vinarima i cvjećarima vrijedan 100 milijuna kuna.

Do kraja siječnja 2018. bit će objavljeno još šest natječaja vezanih uz ribarski program ukupne vrijednosti 478 milijuna kuna od kojih je čak 311 namijenjeno za nove ili modernizaciju postojećih ribarskih luka. Tijekom 2018. godine bit će obavljena i nabava besposadnog zrakoplovnog sustava te brzih ophodnih brodica za nadzor i kontrolu ribolova, odnosno hrvatskog dijela jadranskog akvatorija za što je rezervirano 150 milijuna kuna.

Isplaćene 3,3 milijarde kuna izravnih plaćanja

Za izravna plaćanja poljoprivrednicima za proizvodnu 2016. godinu ukupno je isplaćeno 3,3 milijarde kuna za oko 100.000 korisnika. Prvi puta u povijesti isplate potpora u poljoprivredi, uvedenih prije dvadesetak godina, poljoprivrednicima je u studenom 2016. isplaćen avans od 800 milijuna kuna, što je ponovljeno i u studenom 2017. no, avans je sada iznosio 945 milijuna kuna, odnosno bio je 14 posto veći nego lani. Isto tako, ove godine su poljoprivrednici po prvi put na kućne adrese dobili izračun izravnih potpora s informacijom koliko im je sredstava i za što isplaćena potpora.

Tijekom ove godine okrenuta je i nova stranica u rješavanju problematike navodnjavanja. Uz to što su u funkciju stavljena dva sustava koji ukupno pokrivaju 6250 hektara potpisano je i devet ugovora u vrijednosti 360 milijuna kuna za izgradnju sustava za površinu od još 3600 hektara. U završnoj su fazi i projekti za još šest sustava kojima će biti pokriveno oko 2000 hektara uz trošak izgradnje od 162 milijuna kuna.

U travnju 2017. usvojena je i prva Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske 2017. - 2020. Kroz dva programa potpora male vrijednosti putem javnih natječaja za 79 ulaganja tvrtkama iz drvnog sektora ove godine dodijeljeno je ukupno 25,7 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za razminiranje u rujnu su potpisali Sporazum o financiranju poslova razminiranja za 2017. i 2018. Sa 40 milijuna kuna bit će razminirano oko 340 ha. Kako bi se ubrzao proces razminiranja u lipnju ove godine izmjenom pravilnika omogućeno je povećanje sredstava OKFŠ-a namijenjenih za razminiranje šuma i šumskog zemljišta s dosadašnjih 13 na 30%. Iz sredstava OKFŠ vatrogasnim zajednicama jedinica lokalne samouprave s područja krša sukladno površinama pod šumom i šumskim zemljištem isplaćeno je 8 milijuna kuna.

Zajedno kreirati pozitivnu poslovnu klimu

Kreiran je i novi model za provedbu Školske sheme, izravno su povezane škole i dobavljači, mahom obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja proizvode mlijeko, voće i povrće. U Shemu se uključilo rekordnih 1096 škola koje uzimaju voće i povrće i 695 onih koje su u programu mlijeka. Od 105 dobavljača 20 ih isporučuje mlijeko, a 85 voće i povrće.Srednjim strukovnim školama koje imaju poljoprivrednu naobrazbu za 38 projekata dodijeljeno je 13 milijuna kuna, a općinama iz Zadarske županije pogođenim povijesno nezapamćenom poplavom za popravak nerazvrstanih prometnica koje vode do poljoprivrednih površina isplaćeno je ukupno 6,5 milijuna kuna.

"Na kraju godine posebno bih želio zahvaliti svim djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, partnerskih agencija i zavoda na savjesnom angažmanu i trudu koji su uložili u provedbu svih ovih aktivnosti koje su dovele do ovako dobrih rezultata i vraćanja optimizma na hrvatsko selo" - zaključio je ministar Tolušić te dodao "Ovakovim tempom nastavljamo i sljedeće godinu i svake iduće godine našeg partnerstva, jer želimo da Ministarstvo poljoprivrednicima bude pouzdan partner, da zajedno kreiramo pozitivnu poslovnu klimu i stvaramo nove vrijednosti njegujući našu tradiciju i identitet", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixsell/Dubravka Petrić


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Financiranje 2017


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!