Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SP ZPP
  • 14.08.2022. 09:50

Strateški plan ZPP-a težak je 3,8 milijardi eura, tko može računati na više iznose potpora?

Najveće promjene odnose se na mlade, ekološke poljoprivrednike, ali i mogućnost potpora kroz mjeru Dobrobit životinja. Što očekuje proizvođače na gorsko-planinskim područjima?

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 7.034
  • 555
  • 0

U javnoj je raspravi Strateški plan ZPP-a, temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova uz nacionalni doprinos, pri čemu ukupni iznos iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje, podsjeća Ministarstvo poljoprivrede. .

"S obzirom na izazove s kojima se susreće i hrvatska poljoprivreda, Vlada RH je povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto te na taj način povećala ukupnu omotnicu za 103,5 milijuna eura", navode.

Kažu i da je Vlada tijekom pregovara u sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak za domaće poljoprivrednike osigurala dodatnih 201 milijun eura EURI sredstava koji su stavljeni na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u ove dvije godine prijelaznog razdoblja, 2022. i 2023.

Potpora za mlade s 50.000 uvećana na 70.000 eura

U brojkama, dodaju, Strateški plan za razdoblje 2023. – 2027. ima za cilj poštivati smjernice zelene arhitekture na način da se osim same potpore za ekološku poljoprivredu, koja iznosi gotovo 230 milijuna eura, osiguravaju dodatna sredstva i zasebni natječaji za eko proizvođače te su od prvog Nacrta SPP ZPP-a dodane još dvije poljoprivredno – okolišne vrste potpora.

Objavljen je Strateški plan ZPP-a Hrvatske: Što donosi poljoprivrednicima do 2027?

"Kako bi osigurali da se proizvodnja nastavi i unaprijedi i na područjima s težim uvjetima gospodarenja, proizvođačima na gorsko planinskim područjima i područjima krša, a u odnosu na prvi Nacrt SP ZPP-a, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) se neće primjenjivati na prvih 50 ha, a izdvajanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima su povećana za više od 40 milijuna eura", opisuju izmjene. 

Vezano uz generacijsku obnovu, potpora za mlade poljoprivrednike osigurana je iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će im se staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura.

"Potpora za uspostavu mladih poljoprivrednika povećana je u odnosu na Program ruralnog razvoja s 50.000 EUR-a na 75.000 EUR-a, a intenzitet za njihova ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi maksimalno 80 posto", navode dalje.

U mjeri 14 prihvatljive i junice 

Kažu i da će se putem financijskih instrumenata iz novog programskog razdoblja, omogućiti, između ostalog, i kupnja poljoprivrednog zemljišta za mlade bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite. Tako će planirana maksimalna stopa jamstva za njih iznositi 80, dok za ostale poljoprivrednike 70 posto.

Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju osigurano je više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti.

"Uz sve navedeno osigurana su i dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, koja su u odnosu na prvi Nacrt strateškog plana ZPP-a uvećana za 21 milijun eura", naglašavaju iz Ministarstva napominjući da će uz sve postojeće prihvatljive vrste i kategorije, u novom razdoblju biti prihvatljiva potpora za junice, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću.


Tagovi

Strateški plan ZPP Potpore Ekološka poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Mladi poljoprivrednici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]