Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna platforma
  • 01.07.2020. 07:30

Suradnja Afričke i Europske unije: Sigurnije tržište i opskrba hranom

Poljoprivredna platforma povezuje europska i afrička poduzeća, kako bi se potaknula održiva i uključiva ulaganja u afričku poljoprivredu. 

Foto: JumpStory
  • 109
  • 8
  • 0

Uzimajući u obzir ključnu ulogu koju privatni sektor može igrati u strukturnoj transformaciji u Africi, predloženo je osnivanje mreže u svrhu povezivanja europskih i afričkih poduzeća, a sve s ciljem kako bi se potaknula održiva i uključiva ulaganja u afričku poljoprivredu. 

Radi pružanja boljih savjeta o jačanju ovog partnerstva u hrani i poljoprivredi, Europska komisija osnovala je u svibnju 2018. godine tim neovisnih stručnjaka s obje strane, a samu platformu predložila je Task Force Rural Africa u proljeće 2019. 

Partnerstvo koje djeluje na tri razine

Nakon toga su na trećoj poljoprivrednoj konferenciji Afričke unije (AU) i Europske unije (EU), predstavnici obiju strana odobrili političku deklaraciju, a novostvorena platforma uključena je u akcijski plan. 

Prema preporukama radne skupine, trebalo bi se razviti partnerstvo koje će se odvijati na tri razine, među građanima, poduzećima i vladama. 

"Poljoprivrednici i prehrambena industrija Afrike i Europe trebaju raditi ruku pod ruku i iskoristiti nove prilike koje će pružiti ta dva kontinenta, ali i izgraditi regionalna tržišta potrebna za dugoročnu sigurnost hrane“, rekla je Josefa Sacko, povjerenica AU za ruralni razvoj i poljoprivredu. 

Gladuju, napadaju ih skakavci i koronavirus: Može li Afrika opstati?

Phil Hogan, tadašnji povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, složio se s njom te izjavio da politika u području poljoprivrede i ruralnog razvoja prednjači u političkoj suradnji između EU-a i Afrike. "Radna skupina za ruralnu Afriku igra središnju ulogu u tom radu. Njezinim preporukama pronalaze se načini povećavanja javnih i privatnih ulaganja, razmjene najbolje prakse i dijeljenja znanja te produbljivanja političke suradnje općenito."

Također, platforma će pomoći u identifikaciji sektorskih prepreka, ali i promovirati razmjenu najboljih praksi između tvrtki i promicati programe stručnog osposobljavanja.

Pokrenuti brojni projekti

Na temelju preporuka radne skupine, EK je pokrenula razne projekte. Partnerski i programi razmjene između afričkih i europskih poljoprivrednih tijela jedni su od najznačajnijih. To je pilot projekt za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, a također radi i na uključivanju žena u poljoprivredu, zadruge i poduzeća. 

Osim njega, na značenju je dobio i Inovacijski centar za podršku prehrambenom sektoru koji će proučavati nacionalne istraživačke sustave, sisteme visokog obrazovanja poljoprivrednika i njihovih organizacija te poticati digitalne inovacije i vještine.

FAO zatražila pomoć od 350 milijuna dolara za spriječavanje gladi

Komisija je također odlučila pokrenuti i online savjetovanje radi prikupljanja izravnih povratnih informacija afričkih dionika o strateškom pristupu radne skupine i stanju poljoprivredno-prehrambene trgovine te suradnje između ta dva kontinenta. 

Na zadnjoj online konferenciji održanoj 25. lipnja 2020. godine glavna zadaća je bila procijeniti ciljeve platforme te istaknuti ulogu poljoprivrednika kao i ruralne mladeži u njoj.


Tagovi

Platforma Afrička unija Europska unija Hrana Tržište Osposobljavanje Ruralno područje Projekti Sigurnost hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/