Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 26.06.2020. 14:40
  • Vukovarsko-srijemska, Cerna

Sustav navodnjavanja Blato-Cerna natapat će 550 hektara

U narednih nekoliko godina, najistočnijoj je hrvatskoj županiji u cilju sustavom navodnjavanja pokriti još 1.500 hektara.

Foto: Facebook/ Vukovarsko-srijemska županija
  • 156
  • 16
  • 0

Sustav navodnjavanja Blato-Cerna kojim će se natapati 550 hektara poljoprivrednih površina pušten je u pogon u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Projekt je vrijedan više od 34 milijuna kuna, a financiran je najvećim dijelom, odnosno 85% sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. 

"Imamo crpnu stanicu od 320 l/s, a izgrađeno je i 15 kilometara razvodne mreže i 153 priključka. Svaka parcela koja je na neki način dogovorila suradnju i korištenje sustava imat će izravan pristup na vodu iz Bosuta, odnosno Bitulje. Bitno je reći da smo i prethodno uložili 500 milijuna kuna i dovodni melioracijski kanal gdje iz rijeke Save možemo puštati vode u ovo područje“, pojasnio je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković te dodao, kako smo negdje na 25.000 hektara navodnjavanja od milijun kvadrata raspoloživog zemljišta, što je otprilike 2,5%.

Podižu produktivost: Povezali navodnjavanje, uzgoj intenzivnih kultura i agro-logistiku

Svečanosti je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković

"U ovom programskom razdoblju financirali smo 17 projekata za poljoprivredne površine od 7.000 hektara pri čemu je uspostavljena sjajna suradnja s Hrvatskim vodama te sa županijama. Ono što je posebno dobro je da imamo preko 80% površina dogovoreno za korištenje od strane poljoprivrednika. To nam je jako drago jer projekt ne završava izgradnjom javne infrastrukture, nego kada se ona doista i koristi da bi povećala prinose u poljoprivredi“, istaknula je Vučković.

Ova županija na vrijeme je prepoznala važnost navodnjavanja te kontinuirano djeluje na provedbi plana koji je usvojen 2006. godine. U narednih nekoliko godina kako tvrdi župan, u cilju im je pokriti još 1.500 hektara.

"Očekujemo da će cijena korištenja sustava u početku biti besplatna, a po nekoj procjeni ona bi kasnije mogla biti od 2 do 5 kuna. No, pokušat ćemo osigurati da se što duže ne plaća“, rekao je župan Božo Galić.

Uz Blato-Cerna, Županija će imati još tri sustava navodnjavanja, Sopot, Lipovac i Tovarnik, a zajedno će natapati 5.000 hektara.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Navodnjavanje Blato-Cerna Projekt Površine Prinosi Marija Vučković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]