Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 12.05.2016. 15:30

Svakim danom sve manje povjerenja u ruralni razvoj

U Udruzi konzultanata za ruralni razvoj smatraju da je dodatno prolongiranje odluke o rezultatima natječaja najgora moguća opcija, a koja rezultira daljnjim gubitkom povjerenja poljoprivrednika u sustav potpore!

Foto: Eugene Sergeev/bigstockphoto.com
  • 3.401
  • 168
  • 0

Udruga konzultanata za ruralni razvoj (UKRRA), koju čine 26 konzultanta sa dugogodišnjim iskustvom u projektima iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, odaslala je priopćenje za javnost medijima i Ministarstvu poljoprivrede te Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za hitno donošenje Odluke o provedenim natječajima iz Mjere 4 Programa za ruralni razvoj Republike Hrvatske 2014 - 2020.

Članovi Udruge koji su sudjelovali u prijavama oko 35% ukupno prijavljenih projekata iz Mjere 4 (natječaji za operacije 4.1.1., 4.1.2 i 4.2.1) ovim putem predlažu i apeliraju na hitno donošenje odluka oko provedenih natječaja iz Mjere 4, sa posebnim naglaskom na prvi Natječaj iz podmjere 4.1.

Čekanje je trenutno najlošija opcija!

Naime, kako smatraju, niti nakon više medijskih najava u proteklim mjesecima o skorom rješavanju problematike prvog Natječaja iz operacije 4.1.1., odgovorni u nadležnim institucijama (Ministarstvo poljoprivrede, APPRRR) nemaju precizan odgovor na pitanje:

Kada će biti objavljeni rezultati Natječaja Operacije 4.1.1. koji je završio 15.04. 2015.?

Smatraju da je nužno da se što hitnije donese jedna od sljedećih Odluka koje su se spominjale u različitim medijskim istupima od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede:

  1. Donošenje pozitivnih Odluka za predmete koji su iznad crte na rang listi prijavljenih projekata, a koji nisu pod istragom ili sumnjom,
  2. Donošenje pozitivnih Odluka za predmete koji su iznad crte, a koji nisu pod istragom ili sumnjom i daljnja obrada predmeta koji su ispod crte, a koji ispadanjem potencijalnih pod istragom ili sumnjom mogu doći iznad crte,
  3. Ništa od gore navedenog, ali sukladno najboljoj vjeri i namjeri Ministarstva u interesu ruralnih krajeva u najbržem mogućem roku.

"Vjerujući da bi se jednom od gore navedenih opcija za prvi Natječaj iz operacije 4.1.1., mogli preciznije utvrditi rokovi i rezultati rješenja ostalih provedenih Natječaja nakon prvog Natječaja, predlažemo Ministarstvu da za iduće Natječaje u Pravilniku i procedurama uvrsti rokove obrade Prijava, kako bi poduzetnici/poljoprivrednici i stanovništvo ruralnih krajeva mogli planirati i optimizirati svoje vrijeme i resurse", govore iz Udruge.

Poljoprivrednici gube povjerenje u EU fondove

Svjesni činjenice da nijedna odluka neće biti prihvatljiva svim dionicima, kao i da ne postoji savršeno rješenje nastale situacije sa Programom ruralnog razvoja, nadalje smatraju da je nedonošenje i dodatno prolongiranje odluke trenutno najgora moguća opcija, a koja rezultira daljnjim gubitkom povjerenja poljoprivrednika i stanovnika ruralnih krajeva u sustav potpore iz toliko očekivanih i najavljivanih EU fondova.

Foto: Eugene Sergeev/bigstockphoto.com


Tagovi

UKRRA Konzultanti APPRRR Natječaj Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]