Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krediti u poljoprivredi
  • 05.12.2019. 10:00

Svetska banka daje kredit od 50 miliona dolara za poljoprivrednike u Srbiji

Svetska banka izdvojila je sredstva za unapređenje mali i srednjih poljoprivrednika u Srbiji. Ovaj potez trebalo bi da doprinese i približavanju Srbije Evropskoj uniji (EU).

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 2.182
  • 98
  • 0

Kredit od 50 miliona dolara je odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke, a cilj je da se pomogne Vladi Srbije u razvijanju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji u vidu unapređivanja plasiranja odabranih poljoprivrednika na tržište.

Razvojni fond Vojvodine predstavio kreditne linije za poljoprivrednike

Sela u Srbiji dobiće nove ekonomske mogućnosti

Ovaj potez trebalo bi da doprinese i približavanju Srbije Evropskoj uniji (EU). Ulaganjem u mala i srednja poljoprivredna gazdinstva i ujedno i u bolji informacioni sistem u poljoprivredi, sela u Srbiji dobiće mogućnost da se znatno razviju i otvoriće im se nove ekonomske mogućnosti.

Da poljoprivreda veoma doprinosi razvoju privrede u našoj zemlji, potvrđuje i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva. On je istakao da je cilj ovih kredita Svetske banke da se pomogne Vladi Srbije da pomogne malim i srednjim poljoprivrednicima posebno na jugu i jugoistoku Srbije.

"Kako Srbija modernizuje poljoprivredu i usklađuje je sa odredbama Evropske unije, efikasnost ulaganja države i kvalitet usluga postaje važno pitanje ekonomske politike u ovom sektoru. Cilj projekta je da pomogne Vladi Srbije da preusmeri sredstva sa subvencija na ulaganje u ruralni razvoj i na finansiranje malih i srednjih proizvođača, naročito na jugu i jugoistoku zemlje," navodi Ndegva.

Kreditna podrška poljoprivrednicima: Rok za podnošenje zahteva 1. novembar

Projekat pruža podršku stručnim službama i resornom ministarstvu

U razvoju poljoprivrede veoma je važna uloga stručnjaka i saradnja proizvođača sa strukom, usvajanje saveta i sugestija, te je Svetska banka odlučila da, kroz ovaj projekat, pruži podršku i poljoprivrednim savetodavnim službama i savetovalištima za vođenje biznisa poljoprivrednika koji se kvalifikuju za donacije.

Ovaj projekat ima za cilj da pomogne i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Sredstva kredita upotrebiće se i za podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da više koristi javne baze podataka kroz unapređenje i modernizaciju postojećeg informacionog sistema i njegovo uključivanje na platforme javno dostupnih podataka, što bi koristilo poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji i omogućilo im da imaju informacije o klimatskim uslovima i kretanjima na tržištu," prenosi RTS.

Agrarni analitičar Žarko Galetin ocenio je za Agroklub da ova sredstva nisu dovoljna za potrebe srpske privrede, ali je dodao da je ovaj potez Svetske banke dobar put za razvoj malih i srednjih poljoprivrednika u Srbiji.

"Na primer, ukupan budžet IPARD projekata za srpske poljoprivrednike je 175 miliona evra. To su sredstva kojima se ne podstiče neposredna proizvodnja u smislu subvencioniranja cene dizel goriva, semena i tako dalje. Time se podiže investicioni kapacitet poljoprivrednih proizvođača u smislu nabavke: nove opreme, traktora, mehanizacije, obnove mehanizacije, obnove prerađivačkih kapaciteta, dakle sve ono što čini osnovu da biste vi ulagali u agrotehniku. Poljoprivredni proizvođač koji ima savremenu opremu sa vrhunskim tehničkim karakteristikama će primenjivati bolju agrotehniku i sam način obrade zemlje će biti prilagođena toj agrotehnici. Ovaj kredit Svetske banke jeste dobar put, to su mala sredstva kada se uzmu u obzir potrebe srpske poljoprivrede i svaki pokušaj je dobro došao," ocenio je Galetin.

Jedan od ciljeva ovog kredita je i da se poljoprivrednici osposobe da brže i lakše dođu do svojih potrošača, takođe da mogu lakše da dolaze i do kredita, ali i da svoju proizvodnju znaju da zaštite od rizika.


Izvori

RTS


Tagovi

Svetska banka Kredit Poljoprivreda Poljoprivrednici Stiven Ndegva Žarko Galetin


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.