Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 11.05.2021. 11:45

TK: Poticaji za poljoprivredu u ovoj godini smanjeni, problem još i usitnjeni posjedi

Kada se površina od 1,1ha uporedi sa europskim prosjekom, koji u EU iznosi 3,4ha, razlika je očigledna, što takođe utiče i na nisku produktivnost domaće poljoprivrede. 

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy
  • 326
  • 12
  • 0

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, održanoj prije dva dana, prihvaćen je Izvještaj o provođenju finansijske potpore poljoprivrenom sektoru, kao i ruralnom razvoju, u 2020. Ipak, iz nadležnog ministarstva poručuju da je za ovu godinu planirani iznos smanjen, što će najviše osjetiti poljoprivrednni proizvođači. 

U toku prošle godine, farmerima sa područja TK isplaćeno je potpora u vrijednosti od 20,6 miliona KM, kako od FBiH tako i na kantonalnom nivou. Federalnih poticaja isplaćeno je oko 13,6 dok je kantonalnih relizirano 6,9 miliona KM , stoji u zvaničnom saopćenju Vlade TK.

Potporna sredstva bila su povećana uslijed aktuelne pandemije, na oba nivoa vlasti pa je u skaldu s tim prvobitno bilo planirano 4,5 miliona KM, ali je TK ipak izdvojo 6,9 mil. KM. Cjelokupna suma novčanih poticaja isplaćena je poljoprivrednim proizvođačima. 

Prema riječima ministra poljoprivrede TK, Vahidina Smajlovića, ispostavilo se da nije dobar potez bio to što je iznos vraćen ponovo na 4,5 mil. KM.

"Još uvijek smo u pandemiji tako da će i ova godina biti teška. Rečeno je da treba ići u rebalans budžeta kako bismo iz unutrašnje preraspodjele, došli do sredstava i povećali poticaje da pomognemo našim poljoprivrednicima koji rade u teškim uslovima", naveo je Smajlović, napominjući da su svjesni da je poljoprivredna proizvodnja ovisna i o vanjskim faktorima.

Veliki problem i usitnjenost posjeda ?!

Ministar je takođe podsjetio na još jednu poteškoću u ovom sektoru, a to je usitnjenost parcela na području pomenutog kantona. Veličina je, kako kaže, u prosjeku 1,1 hektara po porodičnom gazdinstvu. Kada se ova površina uporedi sa europskim prosjekom, koja u EU iznosi 3,4ha, razlika je očigledna, što takođe utiče i na nisku produktivnost domaće poljoprivrede. 

Smajlović naglašava da je veliki broj vrsta i voća i povrća koje se uzgajaju u ovom kraju, a u predstojećem periodu aktuelna je jagoda iz Čelića. 

"U 2020. za subvencije je opredjeljeno oko 600 hiljada KM za potpore plasteničke proizvodnje jagode, ali i uzgoja na otvorenom polju u navedenoj opštini. Popularni su i kornišoni iz Tuzlanskog kantona, koji se već duže vrijeme nalaze na policama EU", istakao je ministar poljoprivrede.

Esad Kurbegović: Zadovoljan sam isplaćenim poticajima

Kako smo ranije pisali i srednjobosanski kanton je podržao svoje farmere za vrijeme pandemije. Prošle godine je Općina Gornji Vakuf - Uskoplje aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te na taj način omogućila poljoprivrednicima sa tog područja da povrate sredstva uložena u proljetnu sjetvu. Svi tamošnji poljoprivredni proizvođači, koji su sačuvali fiskalne račune od sjemena, gnojiva i zaštitnih preparata i iste predali u Službu za poljoprivredu, dobili su subvencije u stopostotnom iznosu sa predatih računa, a maksimalno do 1.000 KM.


Tagovi

Potporna sredstva Ministarstvo poljoprivrede Vahidin Smajlović Usitnjenost parcela Jagoda iz Čelića Uzgoj kornišona Plastenička proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.