Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 24.11.2018. 09:30

U budućoj ZPP više novca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve

Šta donosi nova Zajednička poljoprivredna politika, u razdoblju od 2021. do 2027.?

Foto: Bigstock / svershinsky
  • 272
  • 13
  • 0

Što donosi nova Zajednička poljoprivredna politika, tek će se u potpunosti znati sledeće godine. U toku su velike rasprave. Pre svega, predlaže se povećanje davanja za mlade poljoprivrednike i to dvostruko. Naime, trebalo bi biti 100.000 evra, što je duplo više nego do sada, jer je jedan od glavnih ciljeva generacijska obnova. Svega 6% poljoprivrednika u Evropi mlađe je od 35 godina. Većina je starija od 55 godina i to se želi promeniti.

Definisanje aktivnog poljoprivrednika 

Definisaće se i ko su to "aktivni poljoprivrednici", a dobijanje subvencija ograničiti na 100.000 evra.  Ide se u smeru da oni koji se zaista bave poljoprivredom i tako imaju prihod, budu definisani kao aktivni poljoprivrednici. Ograničenje subvencija predstavlja ideju da se novac usmeri prema malim i srednjim poljoprivrednicima i da se veliki ograniče.

Svaka država mora da donese jedan strateški plan. U toku je velika rasprava i vlada strah da, ako dođe do smanjenja obračun za poljoprivredu zbog Bregzita, da će se vrlo teško postići zahtjevi, koje je komisija stavila u okvir ZPP-a, a glavni ciljevi su podsticanje pametnog, otpornog i raznolikog sektora poljoprivrede, tako da se garantuje sigurno snabdevanje hranom 500 miliona građana EU.

Zaštita životne sredine u prvom planu

Veliki je naglasak stavljen na zaštitu životne sredine i klimatske politike, kao i jačanje socio-ekonomskih uslova ruralnih područja. Prema predlogu, čak 40% poljoprivrednog obračuna će biti namenjeno ekološkim zahtevima, klimatskim, ekoshemama unutar ZPP. Komisija predlaže da mogu i države pomoći iz svog obračuna, što dovodi do bojazni da će se stvarati razlike između zapadne i istočne Evrope. 

ZPP u razdoblju 2021.-2027., treba da donese fleksibilnost, smanjenje administrativnih zahteva, smanjenje broja kontrola, omogućavanje apliciranja na više mera.


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika ZPP Subvencije Aktivni poljoprivrednik


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!