Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 27.06.2019. 13:35

U tijeku su završna poravnanja isplata potpora, isplata za mjeru 14 do kraja srpnja!

Još čekate isplatu izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja? Evo što kaže Ministarstvo u kojoj su fazi isplate.

Foto: depositphotos/artush
  • 9.227
  • 734
  • 0

Do 30. lipnja završit će isplata izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja za proizvodnu 2018. godinu u ukupnom iznosu većem od 3,4 milijardi kuna. U tijeku su završna poravnanja računa, odgovor je Ministarstva poljoprivrede na goruće pitanje koje ste nam postavljali posljednjih dana. 

Kako navode, na račune više od 100.000 poljoprivrednika isplaćena je potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu. Radi se o potporama za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje te za mladog poljoprivrednika u ukupnom iznosu 2,2 milijarde kuna.

"Također, isplaćene su proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve u iznosu od 470 milijuna kuna. Dodatna potpora od 122 milijuna kuna isplaćena je kao potpora male vrijednosti za osjetljive sektore: maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Tolušić: Puno je upita, evo kada kreće isplata preostalog dijela poticaja

Potpore za IAKS mjere ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Ekološki uzgoj, Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima) isplaćene su u iznosu od 640 milijuna kuna za preko 45.000 poljoprivrednika", objašnjavaju i naglašavaju da će do kraja srpnja, po prvi puta, biti isplaćena i potpora za novu mjeru koju su uveli u Program ruralnog razvoja, mjera 14 - Dobrobit životinja i to u iznosu od 50 milijuna kuna.

Kao i prošle godine, dodaju, Agencija za plaćanja će na kućne adrese poljoprivrednika poslati Obavijest o ostvarenim pravima za 2018. godinu, koja su isplaćena u razdoblju od studenog 2018. do srpnja 2019. godine.

"U toj obavijesti bit će navedene potpore koje je poljoprivrednik zatražio na Jedinstvenom zahtjevu za izravnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja, zatim tražene i utvrđene količine te iznosi poslani na isplatu (kao i eventualna umanjenja). Neće biti prikazana umanjenja temeljem poreznog duga ili druga dugovanja, obzirom da Porezna uprava izdaje posebnu obavijest u tu svrhu. U slučaju dodatnih upita poljoprivrednici se mogu javiti u centralni ured Agencije za plaćanja (tel: 01/6002-700; e-pošta: info@apprrr.hr) ili u podružnicu u svojoj županiji", zaključuju u odgovoru na naš upit o isplatama potpora. 


Tagovi

Potpora Isplate Izravna plaćanja IAKS mjere


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]