Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 03.07.2020. 11:30

Ublažavanje posljedica pandemije - potpore za biljnu proizvodnju i podjela besplatnih plastenika

Kada prođe pandemija, vrlo je izvjesno da se svi mi suočimo sa besparicom i raznim ograničenjima. Šta se može učiniti da se ovo stanje malo ublaži ?

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 216
  • 14
  • 0

U Bosni i Hercegovini se u ovom periodu aktivno radi na ublažavanju negativnih posljedica, izazvanih korona virusom. Tako je vlada Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) povećala finansijska sredstva za poticaje u poljoprivredi, kroz aktivnosti koje se definisane Zakonom o ublažavanju ekonomske krize koja nas je zadesila, kao i putem potpora ekonomiji, na teritoriji ovog kantona. 

Putem Izmjena i dopuna Proračuna, HNŽ je potpore za poljoprivredu povećala skoro duplo i sada ova sredstva iznose 2 miliona KM, saopćeno je iz Ureda Vlade HNŽ. 

Potpore za biljnu proizvodnju

Tokom ovih dana, jedinicama lokalne samouprave u ovoj županiji uplaćeno je 450.000 KM, na osnovu podrške za biljnu proizvodnju. 

Raspodjelom opredjeljenih sredstava Mostar i Čapljina dobili su po 100.000 KM, Čitluk 65.000, Jablanica 20.000, Neum 40.000, Prozor-Rama 35.000, Ravno 20.000, te Stolac 70.000 KM.

Obezbjeđena grant sredstva za poljoprivrednike u BiH

Podsjećamo, kako će se u cilju povećanja konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru, ali i ruralnom razvoju, u BiH putem par novih projekata obezbijedit značajna sredstva u vidu grantova za poljoprivrednike. Grantovi će se dodijeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačke kapacitete. Takođe, unaprjeđivati će se i razvoj neophodnih vještina kod poljoprivrednih proizvođača.

Počela i montaža besplatnih plastenika

Prije par dana počela je i montaža plastenika koje je besplatno dodjeljivala sarajevska općina Centar, a načelnik općine, dr. Nedžad Ajnadžić, potpisao je ugovore sa poljoprivrednicima ovog kraja, o dodjeli plastenika. 

U okviru mjera koje sprovodi Općina Centar na ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom, u rebalansu budžeta obezbijeđeno je 280.000 KM za ovu namjenu, kako se navodi u ovoj lokalnoj samoupravi. 

Podjela besplatnih plastenika u toku, pomoć će dobiti i malinari i pčelari

Na javni poziv za dodjelu plastenika, koji je oglašen sredinom aprila ove godine i koji je bio otvoren mjesec dana, pristiglo je 572 zahtjeva, od čega je nakon obrade utvrđeno da 560 zahtjeva ispunjava propisane uslove Javnim pozivom.

Prema riječima Ajnadžića, ovo je samo jedna u nizu mjera koja se sprovodi na ovom području, kako bi se olakšala trenutna situacija stanovništvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

Uz plastenik, dobija se i rasad povrća

"Općina Centar već neko izvjesno vrijeme realizira projekat dodjele plastenika. Ovo je jedan od njih, koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni, a naročito sada u ovim vanrednim okolnostima. U odnosu na ranije javne pozive za dodjelu plastenika, ovim konkursom osim samog plastenika od 18 metara kvadratnih sa dodatnom opremom, dolazi i rasad povrtnih vrsta. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava", objašnjava Ajnadžić.

Nakon što je ispoštovana neophodna procedura javnih nabavki za odabir firme koja će isporučiti plastenike, izabran je konzorcij firmi Opšta zadruga "BIOS" iz Visokog i "ITC" d.o.o. iz Zenice, koji su u toku dana započeli isporuku plastenika.


Tagovi

Poticaji u poljoprivredi Potpore za biljnu proizvodnju Montaža plastenika Ublažavanje posljedica Rasad povrtnih vrsta Isporuka plastenika Nedžad Ajnadžić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]