Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 16.03.2023. 14:45

Udruga krški pašnjaci: Hrvatska je zbog nerada administracije izgubila desetke milijuna eura

Država nije programirala mjeru 12 namijenjenu Natura 2000 područjima koja bi i poljoprivrednicima donijela veliku korist, a kojima se sada umanjuju potpore, stoji u otvorenom pismu.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.607
  • 95
  • 0

Zbog nerada državne administracije Hrvatska je izgubila na desetke milijuna eura, stoji u otvorenom pismu Udruge Hrvatski krški pašnjaci. Stvar je, prozivaju, u tome što u Strateškom planu uopće nije predvidjela isplatu potpora poljoprivrednicima u području Natura 2000. 

Nije programirala mjeru 12 namijenjenu ovim područjima zbog izostanka obveznih programa upravljanja, a u EU se ta mjera nalazi u 57 programa odnosno, u 18 država Europe, tvrdi se u pismu kojeg potpisuje prvi čovjek Udruge Ivan Tešija. 

"Izradu obveznih programa upravljanja trebalo je izraditi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali kasni s izradom pune četiri godine", napominje dodajući da se poljoprivrednicima novom politikom i pravilnikom za izravna plaćanja umanjuju potpore dok troškovi nisu nikad bili veći, a upravo kroz Naturu 2000 i mjeru M12 moglo se puno toga kvalitetno riješiti.

Navodi i da naša zemlja ima čak 38 posto kopnenog teritorija pod tom ekološkom mrežom ili 1.5 milijuna hektara, što iznosi dvostruko više od prosjeka Europske unije koji je oko 18 posto.

"Da su htjeli aktivirati M12, krška područja su mogla dobiti značajna dodatna sredstva za razvoj ekstenzivnog stočarstva i ne bi trebalo umanjivati potpore tamošnjim poljoprivrednicima koji su novim pravilnikom najviše oštećeni", ističe. 

Kažu da smo u Naturi 2000 provodili samo mjere 10.1.4. i 10.1.5. odnosno zaštita kosca i zaštita leptira, s minornim iznosom povučenih EU sredstava dok su primjerice belgijska Valonija i Bugarska za M12 povukle gotovo 140 milijuna eura.

"Kako sve preporuke Europske komisije upućuju da se plaćanja za ekološku proizvodnju moraju nalaziti u eko-shemi, tj. u prvom stupu, i biti uvjet za Natura 2000 plaćanja koja bi se ostvarivala u drugom dobrovoljnom stupu, jednostavno je zaključiti kako je ovo bila dobitna kombinacija za Hrvatsku u ostvarenju zadanih ciljeva programa 'Od polja do stola' i ogromna mogućnost da se EU omotnica što bolje iskoristi", zaključuje se u pismu uz dodatak da su još početkom prošle godine predlagali Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH da se ubrza s izradom obveznih programa raspolaganja kako bi se mogla aktivirati navedena mjera. 

Nažalost, kažu, ni Ministarstvo ni Vlada nisu uvidjeli potrebu za time. 


Tagovi

Krški pašnjaci Udruga Hrvatski krški pašnjaci Natura 2000 Strateški plan ZPP Mjera 12 Ivan Tešija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.