Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Adrion
  • 13.04.2018. 07:30

Uprava za ruralni razvoj pokrenula je informativnu kampanju "Svaki tjedan LAG jedan!" Prvi na redu je LAG Adrion

Svaki tjedan će pokušati približiti sve aktivnosti koje pojedini LAG na svom području provodi, kao i specifičnosti i izazove kojima se dionici Programa ruralnog razvoja susreću na razini cijele Hrvatske.

Foto: LAG Adrion
  • 317
  • 22
  • 0

Uprava za ruralni razvoj pokrenula je informativnu kampanju pod nazivom Svaki tjedan LAG jedan! s ciljem predstavljanja široj javnosti rada lokalnih akcijskih grupa na području Republike Hrvatske. Kako i sam naziv govori, svaki tjedan ćemo Vam pokušati približiti sve aktivnosti koje pojedini LAG na svom području provodi, kao i specifičnosti i izazove kojima se dionici Programa ruralnog razvoja susreću na razini cijele Hrvatske.

Ovaj tjedan započinjemo s LAG-om Adrion koji djeluje na području tri grada: Omiša, Imotskog i Vrgorca te šesnaest općina: Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Gradac, Zadvarje, Šestanovac, Zagvozd, Dugi Rat, Runovići, Zmijavci, Proložac, Podbablje, Lovreć, Lokvičići i Cista Provo.

Ciljevi LAG-a Adrion su osiguranje preduvjeta za suradnju ključnih sektora – poljoprivrede, turizma i trgovine; povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje te poboljšanje kvalitete života kroz podizanje društvenog i okolišnog standarda. Ciljeve ostvaruje kroz različite edukacije i planiranje održivog razvoja ruralnih područja, provodeći LEADER pristup te kroz prateće aktivnosti vezane za razvoj ruralnih područja.

Prvi podnijeli Zahtjev za usklađivanje Lokalne razvojne strategije 

LAG Adrion može se pohvaliti da je prvi od 54 odabrana LAG-a podnio Zahtjev za usklađivanje Lokalne razvojne strategije i dobio pozitivnu Odluku Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Također, 32 poljoprivrednika kojima je LAG pomogao pri izradi projekata za podmjeru 6.3., namijenjenoj malim poljoprivrednicima, dobila su pozitivne odluke o raspodjeli sredstava u ukupnom iznosu preko 3,6 milijuna kuna. LAG Adrion pružat će besplatnu pomoć u provedbi projekata svima kojima će to biti potrebno.

LAG Adrion je u ožujku 2018. dobio pozitivnu Odluku o dodjeli sredstava u sklopu Programa podizanja svijesti o okolišu na području Splitsko – dalmatinske županije za projekt: Učinimo otpad korisnim “Naša budućnost je u našim rukama”. Projekt je namijenjen izradi kompostera koji će biti izrađeni od strane braniteljske zadruge. Ovim projektom se želi istaknuti važnost kompostiranja biorazgradivog otpada kako bi se okoliš sačuvao i za buduće naraštaje.

Ožujak je obilježio i 2. Sajam školskih zadruga – Uskrsni sajam u organizaciji LAG-a Adrion. Na sajmu je sudjelovalo 6 učeničkih zadruga: 1. UZ Škatula iz OŠ Gradac, UZ Škrinjica iz OŠ Tučepi, UZ Gorica iz OŠ Bariše Granića Meštra Baška Voda, UZ Rašeljkica iz OŠ Dr. Franje Tuđmana Brela, UZ Lavanda i ruzmarin iz OŠ Jasenice Dugi rat, UZ Vrisak iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Cista Velika. Učenici su na sajam stigli sa pregršt proizvoda koje vrijedno izrađuju uz pomoć voditelja zadruga među kojima su se našli uskrsni ukrasi poput pilića i pisanica, prirodnih melema i masti, vrećica s lavandom, nakita itd.

Posjet poljskih LAG-ova 

S ciljem upoznavanja uspješnih primjera projekata drugih država članica EU, 22 predstavnika poljskih LAG-ova, na čelu s predstavnikom Lublinskog vojvodstva, u listopadu 2017. godine posjetila su LAG Adrion. LAG Adrion je izabran za posjet od strane Ureda vojvodstva koji prati rad LAG-ova, a koji je ujedno i organizator samog putovanja. Predstavnici LAG-ova posjetili su poljoprivredne proizvođače koji razvoj svojih gospodarstava baziraju na sredstvima EU fondova kao i turističke objekte koji su dio svog razvoja financirali sredstvima osiguranim preko Ministarstva turizma i Splitsko – dalmatinske županije. Također, upoznali se sa tradicionalnim robno-stočarskim sajmom u Zadvarju te kušali specijalitete od domaćih namirnica s tog područja.

Više informacija o LAG-u Adrion pronađite ovdje


Tagovi

LAG Adrion Ruralni razvoj Svaki tjedan LAG jedan


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/