Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novac za poljoprivredu
  • 21.06.2022. 14:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Uručena pomoć Čeliću: Mehi stradale jagode, Hašima spašavala piliće

Prijeti velika opasnost da Čelić ostane bez plasteničke proizvodnje jagoda po kojoj je prepoznatljiv.

Foto: Općina Stari Grad
  • 391
  • 142
  • 0

Još se zbrajaju štete uzrokovane velikim poplavama koje su zadesile općinu Čelić prije desetak dana, a prema prvim procjenama one iznose oko 5,2 miliona maraka. Za samo sat i po vremena u Čeliću je palo 55 l/m2 kiše, poplavljeno je oko 400 stambenih objekata, uništena tri mosta, a najviše je stradao privredni sektor, te prijeti velika opasnost da Čelić ostane bez plasteničke proizvodnje jagoda po kojoj je prepoznatljiv.

Ova općina u sjeveroistočnom dijelu BiH godišnje proizvede između sedam i osam tona jagoda, a oko 60 hektara zemlje je pod plastenicima. Proizvodnjom jagode bavi se oko 500 domaćinstava, a štetu je pretrpjelo više od polovine. Među prvim bh. lokalnim zajednicama koje su obećale pomoć bila je i sarajevska općina Stari Grad, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić je svom kolegi, načelniku Čelića, Admiru Hrustanoviću, uručio zaključak o izdvajanju 50.000 KM za finansiranje hitnih mjera sanacije, a sredstva su već prebačena.

Pomoć poljoprivrednicima

Načelnici su zajedno obišli najugroženija područja i razgovarali sa stanovnicima, te najavili da će ova pomoć biti usmjerena za pomoć poljoprivrednicima kako bi se spasila plastenička proizvodnja jagoda.

Prioritet je pomoći poljoprivrednicima

"Svi bi trebali doći i vidjeti kolike su štete u Čeliću. Posebno je stradala plastenička proizvodnja, vidjeli smo domaćinstva kojima je voda odnijela plastenike i sve zasade, a to im je jedini izvor prihoda. Mislim da bi odziv morao biti mnogo veći, a kanton i Vlada FBiH morali bi bez pitanja, odmah izdvojiti milion maraka da se pomogne ovim ljudima", rekao je Hadžibajrić.

Načelnik Čelića je potvrdio kako je prioritet pomoći poljoprivrednicima: "Da bi opstala proizvodnja jagode, oni moraju posaditi zasad najkasnije za mjesec dana, a dotad se moraju sanirati štete, ostaviti plastenici i nabaviti novi zasad."

Velika šteta

Proizvođaču Mehi Haliloviću voda je odnijela sve, ali je spreman krenuti ispočetka. Proizvodnja jagode je njegov jedini izvor prihoda. U poplavama su stradali plastenici, najloni, folije, novi zasadi i alkatoni. 

"Imao sam pod plastenicima četiri dunuma zemlje, a novi zasad sam zasadio prije mjesec dana. Šta ću...imam snage i volje da počnem ispočetka", rekao je Halilović.

Sve je uništeno, a srećom spasili smo stoku, ispričala je Hašima

Od 400 poplavljenih stambenih objekata mahom su poplavljeni prizemlje ili prvi sprat, a 30-ak njih se ne može više koristiti. Među onima koji su stradali je i porodica Hašime Vešić ispred čije kuće se još uvijek nalaze dijelovi namještaja koji je uspjela spasiti u poplavi.

"Izašla sam da sklonim piliće da se ne uguše, a muž je izašao da spašava goveda i ovce. Nas je troje i živimo od stoke i poljoprivrede. Šibošnica je brzo nadošla, poplavila igralište i izlila se prema nama. Prvi sprat je bio potpuno poplavljen, sve je uništeno, a srećom spasili smo stoku", ispričala je Hašima.

Do sada su samo Općina Stari Grad Sarajevo i Brčko distrikt uplatili konkretnu finansijsku pomoć Čeliću.


Tagovi

Čelić Proizvodnja jagoda Pomoć Ibrahim Hadžibajrić Admir Hrustanović Meho Halilović Hašima Vešić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]