Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 20.04.2021. 14:00

Uručeni ugovori vrijedni 23 milijuna kuna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Nastavljena je dodjela ugovora iz Programa ruralnog razvoja. Nakon Istarske, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Foto: poljoprivreda.gov.hr
  • 306
  • 125
  • 0

Novih 13 ugovora u vrijednosti većoj od 23 milijuna kuna uručila je ministrica Marija Vučković korisnicima Programa ruralnog razvoja prilikom posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Radi se o pet ugovora o potpori za korištenje obnovljivih izvora energije, jednom ugovoru za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, četiri ugovora za ulaganje u nepoljoprivredne djelatnosti te tri koja se odnose na ulaganja u šumska područja

"Investicijska vrijednost projekata za koji smo danas dodijelili potporu u ukupnom iznosu većem od 23 milijuna kuna gotovo je dvostruko veća te iznosi 42 milijuna kuna što nam pokazuje da poljoprivrednici ulažu vlastita sredstva u pomno smišljene projekte te aktivno rade na njihovom uspjehu“, istaknula je.

Operaciju 4.2.1 koristit će tvrtka Zdenka

Tijekom posjeta, ministrica je obišla i hrvatsku prehrambenu tvrtku s dugom tradicijom u proizvodnji sireva - Zdenka mliječni proizvodi d.o.o. kojoj je uručena potpora veća od 16 milijuna kuna kroz operaciju 4.2.1, dok je ukupna investicija veća od 32 milijuna kuna.

Inače, tvrtka posjeduje 1.019 grla stoke, a između ostalog, ima dva odobrena objekta za preradu mlijeka upisana u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Od 2015. do 2020. otkupila je 59.127,842 kg mlijeka, samo u protekloj godini 8.496,603 kg. Trenutni broj isporučitelja je 223. 

"Ovim ulaganjem doći će do izgradnje i opremanja postrojenja za pripremu ledene vode, uspostavit će se automatizirana linija za pakiranje topljenog sira u trokutiće po kojem je Zdenka prepoznata da domaćim i stranim tržištima, a doći će i do ulaganja u novi stroj za proizvodnju maslaca“, navode u priopćenju.

Tip operacije 6.4.1 i sunčane elektrane 

Također, posjetila je i tvrtku Duga grana d.o.o. u Daruvaru koja se bavi vinogradarstvom i uzgojem šljiva te preradom u rakije i likere odnosno u čak 17 različitih pića. Kroz operaciju 6.4.1 odobrena im je potpora veća od 700 tisuća kuna za ulaganje  u opremu i strojeve za preradu, punjenje i skladištenje te nabavku gospodarskih vozila i izradu web stranice, a iznos cjelokupnog ulaganja premašuje milijun kuna.

Svoj posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica je zaokružila posjetom obrtu Agro Puškarić u Garešnici, koji proizvodi krumpir na površini od 200 ha te prodaje crveni i bijeli luk u trgovačkim lancima pod vlastitim brendom. Obrtu je dodijeljena potpore u iznosu većem od 900 tisuća kuna, pomoću koje planira izgradnju sunčane elektrane.

"Mjera kojom smo ostvarili sredstva za izgradnju sunčane elektrane će nam uvelike pomoći u smanjivanju troškova pogona", rekao je Marijo Puškarić. 

Pored toga, dodaje doprinijet će ekološkom aspektu našeg gospodarstva jer se radi o električnoj energiji iz obnovljivih izvora energije bez zagađivanja prirode i još je jedan korak dalje te dodatan doprinos zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede ka zdravijem okolišu.

Do sada je, podsjećaju iz Ministarstva, za Bjelovarsko-bilogorsku županiju ugovoreno kroz Program ruralnog razvoja više od jedne milijarde kuna kroz nešto više od 15 tisuća projekata, od čega je isplaćeno 787 milijuna kuna.

Posjetila i Istarsku županiju

Ministrica je ugovore uručila i u Istarskoj županiji gdje je boravila prošli tjedan. Dodijelila je Odluku o potpori za Luku Santa Marina u Poreču vrijednu 37 milijuna kuna.

Projektom je predviđena izgradnja novog lukobrana, obalnog zida, vezova te manipulativne površine na kopnenom dijelu – platou - koji će omogućiti ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj robe i putnika s ribarskih brodova, kao i nesmetan prilaz vozila s kopnene strane prema lukobranu te u konačnici neometan rad svih uključenih u poslove luke.

Također, radovi uključuju produbljenje lučkog akvatorija, uređenje opskrbe ribarskih plovila vodom i energijom, uređenje zaštite od požara, opreme za skla­­­dištenja ulova, uređenje rasvjete, video nadzora područja, mornarskih ljestva i urbane opreme, kao i nadzor i konzultantske usluge.

Tijekom posjeta obišla je i farmu svinja i jedinstvenoj klaonici u Istri tvrtke Budak produkt j.d.o.o., OPG Franjul koji godišnje proizvede više od 8,5 tona suhomesnatih proizvoda te Mljekaru Latus koja je u 2020. godini otkupila više od milijun kilograma mlijeka kooperanata iz cijele Istre te koje unatrag desetak godina prerađuje u visokokvalitetne proizvode. 

Također, bila je u novouređenoj Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi, koju će koristiti mještani za razne kulturne, društvene, svečane aktivnosti i programe, ali i razni projekti od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Tako je za Istarsku županiju kroz Program ruralnog razdoblja ugovoreno više od 9.400 investicijskih projekata u vrijednosti od gotovo 720 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 469 milijuna kuna. Također, iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Istarskoj županiji ugovoreno su ukupno 463 projekta i dodijeljena potpora u iznosu od 213 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 98 milijuna kuna.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Program ruralnog razvoja Ugovori Zdenka mliječni proizvodi d.o.o. Tip operacije 4.2.1 Duga grana d.o.o. Tip operacije 6.4.1. Agro Puškarić Sunčana elektrana


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]