Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 02.03.2021. 08:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uručeni ugovori vrijedni 41 milijun kuna: Ravlić gradi novi pogon, Žito fotonaponsku elektranu

Ukupna vrijednost ulaganja kroz mjere 4 i 6 za 10 korisnika, iznosi 77,5 milijuna kuna, od čega su odobrene potpore u iznosu od 41,2 milijuna kuna, čulo se jučer u prostorijama Osječko-baranjske županije.

Foto: Melita Berečić
  • 3.313
  • 490
  • 0

Ugovore o financiranju provedbe mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu” i mjere 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja” iz Programa ruralnog razvoja za 10 korisnika s područja Osječko.-baranjske županije uručili su jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Ivan Anušić.

"Među potpisanim, dva su prerađivača dobila ugovore za razvoj u sektoru prerade mesa, zatim jedan poljoprivrednik za projekt razvoja u sektoru tovnog govedarstva, tri se odnose na poticanje korištenja obnovljivih izvora energije te dva za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti", rekla je ministrica naglasivši da je potonja, također važna mjera jer čini život na hrvatskom selu diverzificiranijim, ljepšim i atraktivnijim.

Ukupna vrijednost projekata 77,5 milijuna kuna

U proteklih šest godina iz Programa ruralnog razvoja na području OBŽ-a, ugovoreni su projekti u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna, od čega je isplaćeno više od 1,6 milijardi kuna. Dodaju li se tome sredstva iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda onda je iznos veći od 6 milijardi kuna, pri čemu je već isplaćeno više od 5,7 milijardi kuna.

Vezano uz potpisane projekte, ukupna vrijednost ulaganja iznosi 77,5 milijuna kuna, od čega su odobrene potpore u iznosu od 41,2 milijuna kuna. Najveću vrijednost ima projekt Dogradnja i opremanje pogona prerade mesa tvrtke Ravlić d.o.o. - 54 milijuna kuna, s tim da je vrijednost potpore 26,9 milijuna kuna. Slijede Izgradnja fotonaponske elektrane i pratećih sadržaja Vego centar d.o.o. - 11,1 milijuna kuna, a vrijednost je potpore 7,4 milijuna kuna.

Fotonaponska elektrana za vlastite potrebe tvrtke Žito d.o.o. vrijedna je 4,5 milijuna kuna, a potpore su 2,2 milijuna kuna, Opremanje prerade i izravne prodaje rakije Obrta Đanić vrijedno je 2,1 milijun kuna, s potporom od 1,3 milijuna kuna. Ostali nositelji projekata su Cret proizvodnja d.o.o., Obrt za poljoprivredu Tid-solara, Poljoprivredno gospodarstvo Tokić, Obrt za poljoprivredu Agro Djurinski, OPG Ćosić Mario i OPG Blagojević Nenad.

Novi pogoni i radna mjesta 

Mario Ravlić, predsjednik Uprave tvrtke Ravlić d.o.o. rekao je da im je potpisanim omogućena gradnja novog pogona za preradu mesa vrijednog 54 milijuna kuna, od kojih će polovica biti dodijeljena iz bespovratnih sredstava navedenog programa.

"Riječ je o objektu veličine 3.000 četvornih metara u kojem ćemo imati najsuvremeniju tehnologiju i novi strojni park te ćemo naše proizvodne kapacitete povećati za tri puta, a proizvodnju za oko 6.000 tona mesnih proizvoda. Otvorit ćemo 50 novih radnih mjesta u pogonu u Petrijevcima te ojačati suradnju s više od 300 kooperanata - malih i srednjih OPG-ova”, otkrio je.

Goran Đanić, proizvođač voćnih rakija i likera iz Podgorača istaknuo je kako je vrijednost njegova projekta oko 2,5 milijuna kuna, od kojih je vlastitih sredstava 700 tisuća kuna. Dodao je da otkupljuju voće od 50 kooperanata te je uvjeren kako će već u srpnju otvoriti neka nova radna mjesta.

Potpora RDC-u i projektima navodnjavanja

A teme sastanka ministrice i župana bile su izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, stanje u mljekarskom sektoru te raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

”U razgovoru o svim otvorenim temama naišli smo na potpuno razumijevanje ministrice, kao i za njihovo rješenje”, rekao je Anušić, a Vučković istaknula spremnost Ministarstva da i financijski podrži projekt izgradnje RDC-a.

"Projekt je vrlo važan kao buduća riznica hrane za povezivanje primarnih proizvođača, prerađivača i otkupljivača. Aneksom je postao dio Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, a uskoro će se znati koliko će se točno sredstava osigurati iz europskih fondova, a koliko iz državnog proračuna”, objasnila je i dodala da u ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede najvećim dijelom financira tri projekta navodnjavanja u ovoj županiji, vrijedna 47 milijuna kuna.

Akcijski plan za izgradnju hladnjača

Odgovorila je i na novinarsko pitanje o izgradnji hladnjača.

"Imali smo akcijski plan za izgradnju hladnjača, pripremljen na osnovu podloge izrađene u HAPIH-u. Svakako se taj akcijski plan namjeravao financirati iz budućeg programskog razdoblja jer su sredstva iz Mjera 4 i 7 već tada bila u cijelosti ugovorena", navela je i pojasnila da taj akcijski plan u ovom trenutku nastoje nadograditi tržišnom studijom kako bi budući skladišno-distribucijski prostori bili prihvatljivi za financiranje iz europskih fondova. Jednim dijelom eventualno iz nacionalnih programa ili iz budućeg financijskog okvira, kako je bilo i planirano. 


Fotoprilog


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Marija Vučković Ivan Anušić OBŽ Ravlić Žito


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]