Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore za nerad
  • 01.04.2023. 09:00

Uskoro i poticaji za prestanak bavljenja poljoprivredom?

Potaknuti potporama za prestanak obavljanja ribarske djelatnosti, poljoprivrednici su se pozvali na načela jednakog postupanja.

Foto: HPK
  • 27.727
  • 1.597
  • 0

Ako mogu dalmatinski ribari, zašto ne bi mogli i slavonski poljoprivrednici? Sukus je pitanja koje je čelništvo krovnog udruženja naših poljoprivrednika, na zahtjev svojih članova, uputilo Europskoj komisiji sa molbom za službeno tumačenje ove institucije.

Naime, potaknuti potporama za prestanak obavljanja ribarske djelatnosti poljoprivrednici su se pozvali na načela jednakog postupanja i zabrane diskriminacije, racionalnog i ekonomičnog trošenja sredstava kao i razmjernosti te zatražili imati isti tretman kao i ribari.

“Zašto naši ribari mogu prestati s izlovom i za to dobiti financijsku kompenzaciju, a mi koji živimo i radimo u istoj Europi nemamo te mogućnosti?” apelirali su priopćenjem iz ceha biljne proizvodnje pozivajući se na temeljne vrijednosti EU.

Nakon dva mjeseca iščekivanja od slanja upita pristigao je odgovor koji daje za pravo revoltiranim proizvođačima, a u kojem stoji da se traži revizija nacionalnog Strateškog plana te izmjena trenutno važećih pravilnika, kako bi se kreirala posebna takozvana ‘intervencija’ za sve one koji se više ne žele baviti poljoprivredom.

Jer slične prakse postoje u drugim članicama EU. Naime, Nizozemci stimuliraju zatvaranje svojih farmi.

Odgovor iz Bruxellesa izgleda nije iznenadio i pravnu službu Ministarstva poljoprivrede. “Mi poštujemo mišljenje Europske komisije, a iako ovakve intervencije nismo predvidjeli našim strateškim planom, naši vrijedni poljoprivrednici mogu uskoro očekivati novi pravilnik u e-savjetovanju gdje će biti iskazane tarife po jedinici površine i uvjetnom grlu stoke. Sve će se znati na vrijeme, ništa ne brinite”, otkrio nam je visoki izvor u Ministarstvu. 

Više pročitajte ovdje


Tagovi

Potpore Poljoprivreda Prestanak obavljanja rada Kompenzacija Bruxelles


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!