Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 25.02.2021. 09:00

Uspješan početak godine: John Deere povećao prodaju za 23 posto

Odlični rezultati potvrda su uspješnog provođenje nove operativne strategije i dobar su temelj za uspješnu 2021., komentiraju iz ove tvrtke

Foto: John Deere/Aussaat
  • 713
  • 358
  • 0

"John Deere je 2021. započeo u izrazito pozitivnom tonu", izjavio je John C. May, izvršni direktor i predsjednik uprave Deere & Company iz čijeg sjedišta u Molineu (Illinois, SAD) ovih dana stiže izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju koje obračunavaju od 1. studenog 2020. do 31. siječnja 2021.

U ovom su razdoblju, naime, ostvarili neto dobit od 1,224 milijarde dolara odnosno 3,87 dolara po dionici, što je povećanje od 137 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije kada je iznosio 517 milijuna dolara, odnosno 1,63 dolara po dionici (zaključno s 2. veljače 2020.). Globalni neto prihodi u ovom prvom kvartalu porasli su na 9,112 milijardi dolara, odnosno za 19 posto, a neto prodaja strojeva na 8,051 milijardi USD, što je porast od 23 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. Operativni profit u ovom segmentu je povećan s 466 milijardi USD u prethodnoj godini na 1,380 milijardi USD u ovoj, odnosno za 196 posto, dok je neto prihod porastao s 380 na 1,020 milijardi USD odnosno za 168 posto.

"Naše rezultate karakteriziraju izvanredne performanse u svim poslovnim segmentima uslijed pozitivnih kretanja u poljoprivrednom i građevinskom sektoru. Uz to, naša pametna industrijska operativna strategija značajno utječe na rezultate tvrtke dok istodobno pomaže našim kupcima da budu profitabilniji i održiviji", ističe May.

Za fiskalnu 2021. godinu podižu ljestvicu još više, predviđajući neto prihod veći za 4,6 - 5,0 milijardi USD. Ove prognoze temelje na uspjehu provedbe nove strategije i stvaranja usmjerenije organizacije koja sada može djelovati brže i spretnije.

"Kao što rezultati pokazuju, zahvaljujući ovim mjerama smo povećali učinkovitost i ciljano usmjerili svoje resurse i ulaganja tamo gdje imaju najveći efekt“, kaže May dodajući kako su, dok jačaju tvorničku proizvodnju i intenziviraju napore na poboljšanju usluge kupcima, svjesni stalnih izazova povezanih s globalnom pandemijom, i dalje ostaju predani očuvanju zdravlja i dobrobiti zaposlenika.

Nova strateška podjela

Prema novoj strategiji odnosno novom poslovnom modelu i organizacijskoj strukturi uvedenoj početkom ove godine, segment poljoprivredne mehanizacije i održavanja travnjaka podijeljen je na dva nova. Sada je sektor proizvodnje mehanizacije i precizne poljoprivrede odgovoran za definiranje, razvoj i isporuku velike poljoprivredne mehanizacije i tehnoloških rješenja za globalna tržište usmjerena na uzgajivače kukuruza i strnih žitarica, pamuka i šećera, pojašnjavaju iz Deere-a dodajući kako glavni proizvodi uključuju velike i određene traktore srednje veličine, kombajne, berače pamuka, kombajne za šećernu trsku, utovarivače, te opremu za pripremu tla, sjetvu, te zaštitu i njegu usjeva.

Tvornica John Deere u Mannheimu (Foto: John Deere)

Novi sektor "male" poljoprivrede odnosno kompaktnih strojeva i održavanja travnjaka odgovoran je za definiranje, razvoj i isporuku proizvoda vođenih globalnim tržištem za podršku srednjim i malim uzgajivačima i proizvođačima širom svijeta. Operacije su uglavnom organizirane za potporu proizvodnim sustavima za mljekarstvo i stočarstvo, specijalizirane farme za usjeve visoke vrijednosti te održavanje travnjaka i komunalne usluge. Primarni proizvodi i rješenja uključuju određene srednje i male traktore, "zelenu liniju" strojeva odnosno kombajne i opremu za proizvodnju krme, kao i strojeve za njegu i održavanje komercijalnih travnjaka i golf terena, te komunalna višenamjenska vozila.

Segmenti građevinarstva i šumarstva te financijskih usluga za sada ostaju nepromijenjeni.

Obećavajuće prognoze 

U ovoj novoj strukturi organizacije, pojedinačno gledano, svi su segmenti u prvom kvartalu ove godine ostvarili dobit. Tako se proizvodnja i prodaja u sektoru mehanizacije i precizne poljoprivrede povećala za 22 posto (s 2,507 prošle godine na 3,069 mld USD) dok je operativna dobit porasla za 195 posto (s 218 na 643 mld USD). Ove rezultate pripisuju i većim količinama i boljim cijenama kojima doprinose i povoljnim odnosi valuta. Isti su se uvjeti tržišta odrazili i na povećanje neto prodaje u segmentu "male" poljoprivrede i travnjaka za 27 posto (sa 1,979 na 2,515 mld USA) te operativne dobiti za 203 posto (s 155 na 469 mld USA). 

Slični su uvjeti i u sektoru građevinarstva i šumarstva gdje je ostvareno povećanje neto prodaje od 21 posto te operativnog profita za 188 posto. Povećanje neto prihoda financijskih usluga za 49 posto uglavnom je rezultat povoljnih raspona financiranja, manjih gubitaka na rezidualnim vrijednostima operativnog najma i nižeg rezerviranja za kreditne gubitke, navode a u svom iscrpnom izvješću iz Deere&Company.

Projekcije očekivanog za 2021. pokazuju kako bi prodaja u poljoprivrednim sektoru (traktori, kombajni, oprema za travnjake) Sjevernoj Americi (Kanada i SAD) trebala porasti za 15-20 posto; u Južnoj Americi za 10 posto, u Europi za pet posto, a u Aziji neznatno pasti. U sektoru šumarstva i građevinarstva predviđaju porast pet do 10 posto. Nadalje, u sektoru financijskih usluga očekuju da profitirati od prihoda ostvarenog višim prosječnim portfeljem, nižim gubicima na zaostalim vrijednostima najma i povoljnim rasponima financiranja. 

Nova je organizacija poslovanja, uvjereni su u Deere-u, dobar temelj za uspješnu 2021.


Tagovi

John C. May Deere & Company Neto prodaja Dobit i profit Poljoprivredna mehanizacija


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo