Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU proračun
  • 17.12.2020. 09:25

Usvojen je proračun EU, hrvatskoj poljoprivredi 4,5 milijarde eura

Nakon postizanja kompromisa s Mađarskom i Poljskom, Europski Parlament jučer je usvojio Višegodišnji financijski okvir EU od 2021. do 2027. godine.

Foto: Depositphotos/VAKSMANV101
  • 568
  • 190
  • 0

Europski parlament usvojio je Višegodišnji financijski okvir Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Podsjećamo, kroz navedeni okvir i Paket oporavka u sljedećih će se sedam godina uložiti više od 1,8 bilijuna eura u izgradnju zelenije, digitalnije i otpornije Europe i odgovoriti na krizu nastalu pandemijom koronavirusa. 

Hrvatska će u tom razdoblju moći iskoristiti 24,2 milijarde eura, koje će se, prema planu, uložiti u razvojne projekte ozelenjivanja, postizanja klimatske neutralnosti, inovacija, digitalizacije i brojnih drugih koji će biti ključni za naš oporavak i razvoj u budućnosti.

Za hrvatsku poljoprivredu 4,5 milijarde eura 

"Poseban fokus bit će i na malim i srednjim poduzećima, inovatorima i start-upovima, koji će biti u središtu strateških investicija“, istaknula je nakon usvajanja naša zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

O planu oporavka i sredstvima koje dobivamo, raspravljalo se jučer i u Hrvatskom saboru. Naime, za samu poljoprivredu u budućem razdoblju osigurano je čak 4,5 milijarde eura. 

"Ta sredstva moramo kroz dobro osmišljene projekte investirati na najbolji mogući način razvijajući koncept pametnih sela, potičući generacijsku obnovu, ali ulažući novac i kako bi zadržali postojeće u ruralna područja privukli nove stanovnike i poduzetnike", naglasila je predsjedica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir

Podsjetila je i da će se potpora za mlade poljoprivrednike povisiti s 50.000 na 100.000 eura, no upozorila da ona neće biti dovoljna ukoliko se ne riješi pristup poljoprivrednom zemljištu, povoljnim kreditima i nesmetanom poslovanju na tržištu. Kao i ne osigura li im se prednost u korištenju nacionalne rezerve u izravnim plaćanjima. 

Proračun i fond za oporavak otključani: Hrvatskoj na raspolaganju 24,2 mlrd. eura

Usvajanje proračuna, podsjećamo, blokirale su Poljska i Mađarska stavljanjem veta zbog plana EU da će isplata financijskih sredstava biti uvjetovana poštivanjem vladavine zakona. Kompromis je u konačnici postignut. 

U sedmogodišnjem razdoblju je i Zeleni plan 

Novo sedmogodišnje razdoblje trebalo bi donijeti i upola manje pesticida, za 20% manje gnojiva, antibiotika, emisija stakleničkih plinova, veće poticaje za eko proizvodnju, kraći put od polja do stola, dobrobit životinja, obnovu biološke raznolikosti, čisto kružno gospodarstvo, digitalizaciju poljoprivrede...

Riječ je, dakako, o dijelu ciljeva Europskog zelenog sporazuma poznatog još kao Zeleni plan ili Green Deal, a koji se odnose na sektor poljoprivrede. 

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

On je i dio reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU koja se treba provoditi od 2021. do 2027. 


Tagovi

Proračun Sedmogodišnje razdoblje Fond za oporavak Sunčana Glavak Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić