Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 29.02.2020. 16:30

Usvojen plan za zaštitu okoliša u vrijednosti od 1,5 miliona KM

Vlada FBiH usvojila je Strategiju za okoliš, u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 83
  • 10
  • 0

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava utvrđen na poziciji transfera drugim nivoima vlasti i fondovima za Akcioni plan Strategije okoliša, za 2020. godinu, u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Navedena sredstva su za nabavku dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka (simultano mjerenje fizikalno - hemijskih pokazatelja kvaliteta zraka i meteoroloških parametara) i eksterne kalibracione jedinice, kao dijela mreže monitoring kvaliteta zraka od značaja za Federaciju BiH, u iznosu od pola miliona KM, a korisnik ovih sredstava je Federalni hidrometeorološki zavod.

Na ime podrške boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti predviđeno je 150.000 KM. Korisnici sredstava su institucije i općine koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima u FBiH (spomenici prirode, parkovi prirode i zaštićeni pejzaži - Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato, Trebević, Bentbaša, pećina Vjetrenica, Tajan i drugi). Iznos od 150.000 KM planiran je za reviziju Crvene liste flore, faune i gljiva FBiH, a sredstva će implementirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor okoliša, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Javne nabavke su predviđene i za realizaciju 80.000 KM vrijednog programa uspostave infrastrukture za upravljanje supstancama koje oštećuju ozonski omotač i zamjenskim supstancama.

Projekti koji rješavaju problem zagađenja okoliša opasnim otpadom, a predstavljaju veliki pritisak na okoliš u FBiH, bit će sufinansirani sa 300.000 KM, a korisnici sredstava su općine na čijem području se nalazi odložen opasni otpad.

Iznos od 100.000 KM namijenjen je izradi Studije identifikacije lokacija kontaminiranih opasnim otpadom u FBiH, a i u ovom slučaju će biti proveden postupak javnih nabavki.

Sa 150.000 KM bit će sufinansirana izgradnja reciklažnog dvorišta u Općini llijaš, a za nadogradnju i održavanje u testnom periodu Registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH planirano je 20.000 KM.

Sva sredstva će korisnicima biti dodjeljivana u skladu sa usvojenim programom na osnovu javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.


Tagovi

Kvalitet zraka Zaštita okoliša Zaštićena područja Ozonski omotač Zagađenje okoliša Otpad Testni period Javni poziv


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.