Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 23.02.2021. 10:30

Uzgajate izvorne i zaštićene pasmine? Ostvarite potporu kroz mjeru 10

Danas se u Hrvatskoj uzgaja devet izvornih i zaštićenih pasmina ovaca, četiri pasmine konja, tri goveda, tri magaraca, tri svinja, tri koza te po jedna pasmina purana, kokoši i pčela. A kako do potpora?

Foto: Lucija Bencarić
  • 8.155
  • 523
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i u 2021. godini nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., a u čiji su plan uvrštene i četiri IAKS mjere. Podsjećamo, to su Mjera 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske  promjene, Mjera 11 Ekološki uzgoj, Mjera 13 Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima te Mjera 14 Dobrobit životinja. 

Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja tip je operacije iz Mjere 10, točnije 10.1.9., a glavni joj je cilj očuvati i zaštiti pasmine, pogotovo one koje su kritično ugrožene i kojima prijeti odumiranje. 

Danas se u Republici Hrvatskoj uzgaja devet izvornih i zaštićenih pasmina ovaca, četiri pasmine konja, tri goveda, tri magaraca, tri svinja, tri koza te po jedna pasmina purana, kokoši i pčela. 

Određivanje ugroženosti pasmina

Izvorne i zaštićene pasmine pružaju sigurnost za održivu proizvodnju hrane u budućnosti, osobito imajuću na umu sposobnost njihove prilagodbe na sve prisutnije klimatske promjene. Pogodne su za korištenje i održavanje pašnjačkih površina, uključivanje u programe ekološke proizvodnje i razvijanje prepoznatljivih tradicionalnih robnih marki. Sastavni su dio ekosustava o kojem ovise brojne druge biljne i životinjske vrste.

Kada je riječ o pragu priznavanja statusa ugroženosti on je definiran prema broju ženskih rasplodnih grla. Granični prag za priznavanje je sljedeći broj ženskih rasplodnih grla:

  • Goveda: 7.500 ženskih rasplodnih grla
  • Svinje: 15.000 ženskih rasplodnih grla
  • Ovce: 10.000 ženskih rasplodnih grla
  • Koze: 10.000 ženskih rasplodnih grla
  • Perad: 25.000 ženskih rasplodnih kljunova
  • Kopitari: 5.000 ženskih rasplodnih grla

Potpora je moguća samo ako se sudjeluje u provedbi uzgojnog programa kojeg provodi udruga uzgajivača, uzgojna organizacija i ovlaštena ustanova.

"Životinje se moraju držati u skladu sa zoohigijenskim uvjetima držanja i korištenja domaćih životinja, odnosno moraju biti pod nadzorom, imati primjeren smještaj, dostupnost hrane i vode“, stoji u brošuri o IAKS mjerama iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Što se tiče svih kopitara, oni moraju imati izdan pravovaljan dokument - putovnicu i biti označeni sukladno propisu o identifikaciji i registraciji kopitara. Oni koji su rođeni do 31. prosinca 2009. godine ne podliježu odredbi o označavanju transponderom (mikročipom).

Važno je napomenuti kako se potpora može zatražiti za minimalno 0,15 uvjetnih grla (UG) valjano rasplodnih životinja. 

Smanjenje/nadomjesta broja UG

Tijekom obveznog razdoblja potrebno je držati na gospodarstvu isti broj uvjetnih grla istih pasmina koje su prijavljene za potporu prve godine prilikom ulaska u sustav. Također, treba imati na umu da se podatak o broju životinja administrativno kontrolira 31. prosinca svake godine. Ako se utvrditi nepravilnost, korisnik podliježe sankcijama. 

Međutim, bitno je i istaknuti kako se sankcije neće primijeniti u slučaju da je broj životinja umanjen zbog prirodnih okolnosti, više sile i iznimnih okolnosti ili ako se zbog potrebe provođenja uzgojnog programa mora izlučiti pojedina životinja. Nadomještanje se obavlja u roku od 60 dana od događaja.

Pod prirodne okolnosti misli se na uginuće životinja zbog zaraznih bolesti, uginuće životinja zbog bolesti do koje nije došlo zbog nedostatne i neprimjerene hranidbe, loših uvjeta držanja te uskraćivanja veterinarsko zdravstvene zaštite te uginuće zbog nesreće za koju korisnik ne može biti odgovoran. 

S druge strane viša sila ili iznimna okolnost predstavljaju vanjske nepovoljne utjecaje koje nije bilo moguće predvidjeti, spriječiti niti ukloniti.

Nadalje, u slučaju smanjenja broja UG kojem je razlog izlučenje za potrebe provođenja uzgojnog programa što mora potvrditi udruga uzgajivača, uzgojna organizacija ili ovlaštena ustanova, životinje se moraju nadomjestiti istom pasminom.

Korisnik svakako, napominju u brošuri, mora obavijestiti i Agenciju za plaćanja o izlučenju i nadomještanju životinje u roku od 10 radnih dana pisanim putem na propisanom obrascu. Istovremeno, osim obrasca potrebno je dostaviti i potvrdu da je izlučenje u skladu s potrebama uzgojnog programa uz navođenje pasmine i ID životinje, koju izdaje i ovjerava udruga uzgajivača, uzgojna organizacija ili ovlaštena ustanova.

Kako izračunati broj UG?

Za svakog korisnika potpore važan je i koeficijent za preračunavanje broja komada životinja ugroženih i zaštićenih pasmina u uvjetna grla. Tako je za bikove, krave i ostala goveda starija od 24 mjeseca te kopitare stariji od šest mjeseci za jedno UG koeficijent 1,0. Za goveda starosti od šest do 24 mjeseca je 0,6, dok je za ona starosti do šest mjeseci 0,4. Ovcama i kozama je 0,15, rasplodnim krmačama (> 50 kg) je 0,5, ostalim svinjama 0,3, za kokoši nesilice iznosi 0,014, a za ostalu perad 0,03. 

Tako, pojašnjavaju dalje, množimo li broj životinja s pripadajućim koeficijentom, možemo izračunati da na primjer 10 ovaca predstavlja 1,5 UG, sedam rasplodnih krmača predstavlja 3,5 UG dok 20 kokoši nesilica predstavlja 0,28 UG.

Isto tako može se izračunati i koliko je potrebno životinja da bi predstavljale 1 UG, samo što se u tom slučaju dijeli broj 1 s koeficijentom.

Jedinstven zahtjev za potpore

Bitno je napomenuti kako IAKS mjere (10, 11, 13, 14) ne idu putem natječaja već se na njih prijavljuje prilikom podnošenja jedinstvenog zahtjeva za potpore na kojem se ujedno i podnosi zahtjev za potporu za izravna plaćanja.

Potpora predstavlja naknadu korisniku za gubitak prihoda i dodatne troškove koji su rezultat držanja i uzgoja ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Visina potpore je kod svake pasmine različita. Najveću ima Istarsko govedo 445,08 eura/UG, dok najmanju Istarska ovca 170,15 €/UG. Ostale iznose možete vidjeti dolje u navedenoj tablici. 

Životinje

Visina potpore, €/UG

Goveda

 

Buša

397,33

Istarsko govedo

445,08

Slavonsko srijemski podolac

430,14

Ovce

 

Istarska ovca

170,15

Creska ovca

233,06

Krčka ovca

228,85

Paška ovca

219,51

Dubrovačka ruda

264,25

Lička pramenka

250,43

Dalmatinska pramenka

224,71

Cigaja

209,16

Rapska ovca

258,02

Konji

 

Hrvatski hladnokrvnjak

396,32

Hrvatski posavac

404,98

Međimurski konj

502,04

Lipicanac

387,11

Perad

 

Zagorski puran

371,11

Kokoš hrvatica

370,76

Svinje

 

Crna slavonska svinja

267,69

Turopoljska svinja

289,03

Banijska šara svinja

269,34

Koze

 

Hrvatska šarena koza

228,66

Hrvatska bijela koza

216,62

Istarska koza

212,58

Magarci

 

Istarski magarac

304,97

Primorsko-dinarski magarac

230,95

Sjeverno-jadranski magarac

275,97

Brošuru IAKS mjera pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

IAKS mjere Mjera 10 Izvorne i zaštićene pasmine Očuvanje Broj uvjetnih grla Visina potpore Izlučenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.