Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 24.12.2020. 14:00

Vlada poslala u Sabor pet zakona i donijela tri odluke iz resora poljoprivrede

U prvo saborsko čitanje poslani su nacrti izmjena Zakona o poljoprivredi, o sjemenu, o nepoštenim trgovačkim praksama, veterinarstvu i službenim kontrolama.

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 2.138
  • 294
  • 0

Pet zakona iz sektora poljoprivrede poslala je Vlada na prvo čitanje u sabor, ali i za isti resor donijela tri odluke, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Točnije, riječ je o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi, Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom i Zakona o veterinarstvu, kao i Nacrte prijedloga zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja te zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Doneseni su, pak, Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 i Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja u RH, kao i Odluka o popisu iskrcajnih mjesta za ribarska plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na moru.  

Zakon o poljoprivredi

Nacrtom ovoga prijedloga potrebno je osigurati pretpostavke za primjenu Uredbe (EU) br. 2019/787 o definiranju, opisivanju, prezentiranju i označivanju jakih alkoholnih pića, upotrebi naziva jakih alkoholnih pića u prezentiranju i označivanju drugih prehrambenih proizvoda, zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za jaka alkoholna pića, upotrebi etilnog alkohola i destilata poljoprivrednog podrijetla u alkoholnim pićima.

Nadalje, u nacionalni pravni sustav na odgovarajući način prenose se odredbe kojima se uređuje sprječavanje nastajanja otpada od hrane, a propisuje se i pravni temelj za donošenje strategije poljoprivrede, strategije biogospodarstva te ostalih akata strateškog planiranja za provedbu poljoprivredne politike, a omogućuje se i javna objava podataka iz Upisnika poljoprivrednika u cilju učinkovitije kontrole mjera poljoprivredne politike. 

Zabrana nepoštenih trgovačkih praksi 

Kako pojašnjavaju, njime se osigurava dosljedno ispunjavanje zadaće usklađivanja s europskim pravnim okvirom, uz uređivanje poslovnog ponašanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi. Tako se ovim izmjenama i dopunama u bitnom proširuje obuhvat proizvoda, uz dosadašnje uglavnom prehrambene proizvode i na primarne neprerađene poljoprivredne proizvode.

U skladu s UTP Direktivom, navode dalje, uvode se dvije skupine nepoštenih praksi, izričito zabranjene i uvjetno zabranjene te je u navedenoj skupini još 7 uvjetno zabranjenih trgovačkih praksi.

Korišteni pojmovi se suštinski usklađuju i ujednačavaju s Direktivom, a obuhvat adresata se značajno širi promjenom praga ukupnog godišnjeg prihoda, tako sada svi kupci s prometom iznad 15 milijuna kuna ulaze u obuhvat zakona. 

Također, uvode se nenajavljene kontrole te mehanizmi zaštite identiteta prijavitelja nepoštenih praksi s ciljem njihove zaštite od komercijalne i svakog vida odmazde.

Zakoni o službenim kontrolama i veterinarstvu

U odnosu na postojeći, ovaj prijedlog zakona proširuje se na zdravlje bilja i sredstva za zaštitu bilja, te je bilo potrebno urediti pitanje nadležnosti pojedinih tijela državne uprave, a posebno vezano za uspostavu Državnog inspektorata te izdvajanje inspekcija u području hrane, hrane za životinje, zdravlja i dobrobiti životinja, zdravlja bilja i sredstava za zaštitu bilja iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Ministarstva zdravstva u sklopu kojih su te inspekcije provodile službene kontrole prije uspostave Državnog inspektorata.

Glavne promjene koje donosi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o veterinarstvu su definiranje delegiranih tijela, promjena nadležnosti za delegiranje i financiranje određenih poslova službenih kontrola i drugih službenih aktivnosti, omogućavanje ovlašćivanja fizičkih osoba za obavljanje pojedinih stručnih poslova od javnog interesa kada je to primjenjivo, brisanje odredbi koje reguliraju postupak odobravanja i registracije objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Zakon o sjemenu

Glavni cilj zakona o sjemenu, kako naglašavaju je urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, odrediti nadležnost pojedinih tijela, inspekcijski nadzor kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva.

"Kako bi poljoprivredni proizvođači imali mogućnost korištenja zdravog i kvalitetnog sjemena proizvedenog na vlastitom gospodarstvu, Zakon uvodi pojam sjeme s poljoprivrednog gospodarstva, što omogućuje da ga za vlastite potrebe proizvode sjeme i koriste ga na svom gospodarstvu, a nisu obvezni proći postupak certifikacije sjemena, budući da isto neće stavljati na tržište“, objašnjavaju.

Takvo sjeme, dalje ističu morat će proći postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost štetnih organizama, bolesti i korova, s obzirom da je urod zaraženih usjeva toksičan za ljude i životinje. Nacrtom prijedloga zakona o sjemenu ne ograničava se korištenja domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje. 

"Ekološki proizvođači su izuzeti dorade bez obzira na površine koje obrađuju i količinu proizvedenog sjemena, a  oni koji proizvode male količine sjemena neće biti obvezni provoditi doradu nad sjemenom koji proizvode na vlastitom gospodarstvu", navode iz Ministarstva.

Vučković: Zakon ne ograničava korištenje domaćeg sjemena za vlastite potrebe

Također, Odredbama zakona propisana je mogućnost izuzeća za male proizvođače voćnog reprodukcijskog materijala. 

Nadalje, uvodi se izrada opisne sortne liste koju će izrađivati Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na osnovu provedenih poljskih pokusa kako bi se poljoprivrednicima olakšao odabir materijala za sjetvu i sadnju.

Programi potpore 

Cilj Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 je pružanje financijske pomoći, a koji su dovedeni u situaciju manjka likvidnosti ili čak potpune nelikvidnosti.

Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave COVID-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

"Program je vrijedan 70 milijuna kuna, a uključivat će potporu uzgajivačima goveda  u sustavu krava-tele od 5 milijuna kuna, uzgajivačima tovne junadi 25 milijuna kuna, uzgajivačima krmača 14 milijuna kuna, proizvođačima jabuka i mandarina po 8 milijuna kuna te proizvođačima krumpira 10 milijuna kuna“, stoji u priopćenju.

Zbog Covida i afričke svinjske kuge poljoprivrednicima 76 milijuna kuna potpora

Programom privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja u Republici Hrvatskoj očuvat će se kontinuitet proizvodnje tovnih svinja, a samim time i sirovina za prehrambenu industriju te će se očuvati zaposlenost i spriječiti poremećaji u opskrbnim lancima u Republici Hrvatskoj. Program potpore financira se sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu u iznosu od 6 milijuna kuna.    

Vezano uz Odluku o popisu iskrcajnih mjesta za ribarska plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na moru, donesena je Odluka o korekcijama u nazivima i/ili geografskim koordinatama te se mijenja broj iskrcajnih mjesta od 117 (umjesto 118 iskrcajnih mjesta).


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vlada RH Odluke Sabor Zakoni


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]