Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 18.01.2020. 14:00

Vlada Srbije: Od ove godine 40.000 po grlu za priplodne krave i bikove

Poljoprivrednici u Srbiji će i u toku ove godine moći da konkurišu i dobiju pomoć od države u vidu subvencija i podsticaja, a kako bi to bilo sprovedeno Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini.

Foto: Agroklub
  • 7.941
  • 379
  • 0

Uredbom, donetom početkom ovog meseca, novac će biti usmeren za direktna plaćanja, ruralni razvoj, kreditnu podršku poljoprivredi, posebne podsticaje i IPARD podsticaje. Za direktna plaćanja biće izdvojeno nešto više od 18 milijardi dinara.

Po hektaru za biljnu proizvodnju 5.200 dinara

Poljoprivrednici će, u okviru ovih podsticaja, moći da dobiju sredstva za premije za: mleko, biljnu proizvodnju, za nabavku kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, tovnih krava i bikova, priplodnih krmača i nerasta, ovaca i ovnova, koza i jaraca. Zatim: roditeljskih kokoški teškog i lakog tipa, roditeljskoh ćurki, kvalitetnih priplodnih matica šarana i kvalitetnih priplodnih matica pastrmke. Takođe, iz pomenutog budžeta biće usmeren novac i za: tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja.

Stočarima će biti pomognuto i kroz novac namenjen za krave dojilje, ali će pomoć moći da očekuju i pčelari za koje će biti izdvojena sredstva za košnice pčela. Osim toga, planirana su i sredstva za ribare odnosno za proizvodnju konzumne ribe.

Za kvalitetne priplodne tovne krave i bikove stočari će dobijati 40.000 po grlu, priplodne ovce i ovnove, koze i jarce 7.000 po grlu, za priplodne krmače i neraste 15.000 po grlu.

Stočari koje se bave proizvodnjom mleka će moći, na ovaj način, da dobiju sedam dinara po litru mleka kada su u pitanju premije za mleko. Oni koji se bave biljnom proizvodnjom, za jedan hektar dobiće 5.200 dinara.

Za pčelare će, po košnici pčela, biti izdvojeno 720 dinara. Ribarima će biti omogućeno da za proizvodnju konzumne ribe dobiju deset dinara za jedan kilogram proizvedene ribe.

DRI: Ulaganje u uzgoj stoke nije dao rezultate

Deo novca i za razvoj sela

Država će, u okviru ovih podsticaja, izdvojiti i sredstva za ruralni razvoj. Za tu svrhu biće usmereno nešto više od šest milijardi dinara. Cilj tih podsticaja jeste da se unapredi konkurentnost, takođe da se radi na očuvanju i unapređenju životne sredine i prirodnih resursa, deo sredstava biće izdvojen za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i za pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Poljoprivrednici će moći da konkurišu i za kreditnu podršku za koju je namenjeno 300 miliona dinara, takođe za posebne podsticaje na koje će biti usmereno 230 miliona dinara. Osim toga i ove godine nastavljaju se IPARD projekti, a iz njih će za domaće poljoprivrednike biti uloženo nešto manje od četiri milijarde dinara, prenosi Dnevnik.

Više novca za organsku proizvodnju 

Osim ovih podsticaja, poljoprivrednike očekuje poboljšanje i na polju organske proizvodnje. Serbia Organika uputila je u toku prošle godine predlog Ministarstvu poljoprivrede koji se odnosi na povećanje podsticaja za organsku biljnu proizvodnju. Taj predlog je usvojen, a zahvaljujući tome, za organsku biljnu proizvodnju biće povećana sredstva, te će po jednom hektaru proizvođači moći da dobiju 26.000 dinara, a ukupno za organsku biljnu proizvodnju će biti izdvojeno 150 miliona dinara.

Podsetimo da je za organsku proizvodnju ove godine ukupno opredeljeno 350 miliona dinara. Od tog iznosa, oni koji se bave organskim stočarstvom moći će da konkurišu za sredstva od 200 miliona dinara.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Uredbu Povrtarstvo Stočarstvo Voćarstvo Subvencije Poljoprivrednici


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.