Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 10.09.2020. 09:00

Wojciechowski: Dodatna pomoć poljoprivrednicima treba biti isplaćena što prije

Dogovor o sedmogodišnjem proračunu s kojim su se čelnici Europske unije složili u srpnju, obuhvaćao je dodatna izdvajanja namijenjena isključivo jačanju fonda za ruralni razvoj, koji predstavlja drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). 

Foto: Jumpstory
  • 2.494
  • 312
  • 0

Dodatna pomoć u iznosu od 7,5 milijardi eura za subvencije u poljoprivredi zbog COVID-a trebala bi biti dostupna što je prije moguće, izjavio je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski govoreći pred zakonodavcima iz Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (COMAGRI). 

Dogovor o sedmogodišnjem proračunu s kojim su se čelnici Europske unije složili u srpnju, obuhvaćao je dodatna izdvajanja namijenjena isključivo jačanju fonda za ruralni razvoj, koji predstavlja drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). 

Također, ta su dopunska sredstva uključena u povijesni plan oporavka "Next Generation EU (NGEU)“, namijenjenom za pomoć svim sektorima u poljoprivredi koji su oštećeni pandemijom.

Prema povjereniku, dodatni novac ZPP-a osim što bi bio dodijeljen poljoprivrednim zajednicama, pomogao bi i u prerađivačkoj industriji.

Vučković: Hrvatskoj nisu smanjena EU sredstva za poljoprivredu, ona iznose 3,4 milijarde eura

"Prerađivačka industrija odvojena je od poljoprivrede, a troši se zajednički novca iz proračuna i tu nastaje veliki problem, pojasnio je Wojciechowski. 

Komisija još uvijek za jednogodišnji proračun

Prijedlog da se potroši gotovo cjelokupan iznos dodatnih sredstava za ruralni razvoj u sljedeće dvije godine, jedna je od glavnih tema na sastancima ministara poljoprivrede, koje trenutno predvodi Njemačka. 

Tijekom parlamentarnog saslušanja, ideju da se od sljedeće proračunske godine stavi na raspolaganje 7,5 milijardi eura podržalo je nekoliko zastupnika iz različitih političkih skupina, uključujući dvije najveće, Europsku pučku stranku (EPP) i Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), navodi Euractiv.

ZPP: Subvencije za poljoprivredu - Parlament i Vijeće traže jedno, Komisija drugo

No, Komisija još uvijek vjeruje da bi se jednogodišnjim proračunom više toga postiglo i bolje uklopilo u strategiju Od farme do vilice (F2F). Međutim, nakon nekoliko tjedana napetosti, Wojciechowski je po prvi put ublažio tenzije i nagovorio Komisiju na pregovore. 

"Rano korištenje fonda za oporavak možda će olakšati kompromise“, zaključio je povjerenik. 


Tagovi

Wojciechowski Komisija ZPP Proračun Covid Poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]