Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna sela
  • 02.10.2020. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Za Pametna sela stiglo čak 47 izvrsnih ideja

Stanovnici Osječko-baranjske županije odlično su shvatili koncept Pametnih sela, na natječaj pristiglo 47 projektnih ideja, a najbolje očekuje nagrada od 30.000 kuna.

Foto: Lucija Bencarić
  • 213
  • 181
  • 0

Čak 47 projektnih ideja za Pametna sela, pristiglo je na Javni natječaj za dodjelu nagrada pri njihovoj izradi na području Osječko-baranjske županije. Podsjećamo, natječaj je županijski Upravni odjel za ruralni razvoj objavio 15. srpnja, završio je 14. rujna, a prijave su trenutno u obradi radi bodovanja od strane Povjerenstva.

"Nakon što izvrše bodovanje prijavljenih projektnih ideja što očekujemo da će biti dovršeno do 16. listopada ove godine, na web stranicama Županije objavit ćemo imena nagrađenih. Iznimno sam zadovoljan velikim odazivom jer 47 pristiglih prijava govori o tome da je naša ideja za razvijanje ovog koncepta među građanima naišla na plodno tlo. Među njima ima izvrsnih ideja i Povjerenstvo će imati težak posao izabrati najbolje“, rekao je pročelnik Upravnog odjela Slavko Marjančević

Povjerenstvo će nagraditi 20 radova, a onaj najbolji svom će autoru osigurati novčani iznos od 30.000 kuna. Druga nagrada iznosi 25.000, treća 20.000 i četvrta 15.000 kuna. Šest radova bit će nagrađeno s po 10.000 kuna, a deset sa 5.000 kuna.

Kako pojašnjavaju iz Županije, problem zaostajanja ruralnih područja u odnosu na urbane sredine i depopulacija tih područja nije samo problem Hrvatske ili zemalja istočne Europe već je prisutan i u najrazvijenijim zemljama EU, te je prihvaćeno da je rješavanje ovog problema od strateškog interesa.

Slavko Marjančević, pročelnik županijskog Upravnog odjela za ruralni razvoj (Foto: Osječko-baranjska županija)

"Pametna sela su zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti. Oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svoje strategije za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i/ili okolišnih uvjeta, posebno mobiliziranjem rješenja koja nude digitalne tehnologije", navode.

Financirana s 2,4 milijarde eura 

Imaju koristi od suradnje i povezivanja s drugim zajednicama i akterima u ruralnim i urbanim područjima, a njihovo pokretanje i primjena strategije mogu se temeljiti na postojećim inicijativama i mogu se financirati iz različitih javnih i privatnih izvora. 

Europski je parlament na plenarnoj sjednici održanoj još u ožujku 2019. godine donio odluku da su Pametna sela novi koncept razvoja ruralnih područja u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine.

Mogu li "Pametna sela" spasiti pusta sela Hrvatske?

Donesena je pritom i odluka o financiranju iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda s najmanje 2,4 milijarde eura, ali i s mogućnošću dodatnog financiranja iz ostalih fondova EU.


Tagovi

Pametna sela Osječko-baranjska županija Javni natječaj Europski parlament


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]