Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticanje poljoprivrede
  • 30.01.2023. 10:30

Za podsticaje u poljoprivredi 180 miliona KM i niz novosti

Od ukupnog iznosa za podršku tekućoj proizvodnji izdvojiće se 108.520.000 KM. Dizel će biti subvencionisan sa 75 feninga po litru. Koje su još novosti?

Foto: Depositphotos/Tuchong-Microstock7
  • 342
  • 19
  • 0

Vlada Republike Srpske je na 5. sjednici donijela Odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2023. godinu u iznosu od 180 miliona KM. Time je ispoštavano više od 90 posto zahtjeva poljoprivrednika, ističu. 

Planom je predviđeno da se od ukupnog iznosa za podršku tekućoj proizvodnji izdvoji 108.520.000 KM. Za podršku dugoročnom razvoju biće izdvojeno 57.077.770 KM, a za sistemske mjere 14.402.230 KM.

Pravilnik o raspodjeli podsticaja trebalo bi da bude objavljen u ponedjeljak.

Niz novosti

Očekuje se povećanje broja korisnika podsticaja za nešto manje od 6.000 te da će donijeti niz novosti za proizvođače.

To se prije svega odnosi na stočare, voćare i povrtare. Ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Savo Minić je za rtrs izjavio da će nabavka dizela biti subvencionisana sa 75 feninga po litru. Novost u oblasti stočarstva je da će podsticaje moći ostvariti i stočari s manjim brojem grla. Tako je u ranijem periodu taj broj za ovce iznosio 100 grla, dok će sad kriterij biti smanjen na 50 ovaca.

Žene i mladi poljoprivrednici u brdsko- planinskim predjelima iznad 600 metara nadmorske visine, ostvaruju i dodatnih 10 odsto podsticaja na poljoprivrednu proizvodnju i domaću radinost. Biće i većih ulaganja u seosku infrastrukuru i druge vidove ruralnog razvoja, s ciljem zadržavanja stanovništva na selu, naročito mladih ljudi i njihovih porodica.

 


Tagovi

Podsticaji u poljoprivredi Plan podsticaja Vlada Republike Srpske Podsticaji za stočarstvo Tekuća proizvodnja Dugoročni razvoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.