Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 24.12.2022. 13:30

Za poljoprivrednike koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro 1,4 milijuna kuna

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju ovu potporu i u novoj, 2023. godini.

Foto: Renata Prusina/Arhiva AK (ilustracija)
  • 2.396
  • 132
  • 0

Vlada Republike Hrvatske je u 2022. godini usvojila Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro.

Pravo na ovu potporu u ukupnom iznosu od 1,4 milijuna kuna ostvarilo je 48 poljoprivrednih proizvođača, čime će se po prvi put financirati priprema zemljišta, obnova zapuštenih poljoprivrednih površina te izrada tehničke dokumentacije i nabava mehanizacije za provedbu poljoprivredne prakse adekvatne za zaštitu kulturnog dobra, a kao kompenzacija za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o zaštiti kulture, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Potpora iz ovoga Programa dodjeljuje se zbog otežanih uvjeta pristupa površinama sa statusom kulturnog dobra, potrebe za specifičnom obradom tih površina kao i težih uvjeta postizanja očekivanih prinosa i održivosti poljoprivrednog gospodarstva", navode. Kako kažu, posebno se vodilo računa o potrebi dodatnih ulaganja u vidu posebne mehanizacije i specifične agrotehnike na takvim površinama, posebnim načinima obrade zemljišta,  pri čemu se nerijetko takve poljoprivredne površine nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja.

Potpora i iduće godine

 Za uspješnu provedbu Programa bila je, dodaju, ključna suradnja s konzervatorskim odjelima Ministarstva kulture i medija koji su pružili značajnu pomoć prilikom odabira prioriteta potpore, podatke o zaštićenim područjima, kao i o vrsti njihove ugroženosti s obzirom na mjere zaštite propisane za svaku od zaštićenih lokacija.

Potpore poljoprivrednicima koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro ponovit će se i u 2023. godini, razmotrit će se i širenje potpore na one koji koriste poljoprivredno zemljište na povijesnim lokalitetima, s ciljem zadržavanja i očuvanja poljoprivredne proizvodnje u specifičnim uvjetima kulturnom baštinom bogate Republike Hrvatske i daljnjeg osnaživanja poljoprivrednih proizvođača.


Tagovi

Potpore Zemljište Kulturno dobro Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer