Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poticaji
  • 28.05.2021. 14:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Za poljoprivredu izdvojeno više od pola miliona KM, najviše poticaja mljekarima

Najveći dio poticaja, u visini od 187 hiljada KM, biće isplaćen proizvođačima mlijeka. 

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 414
  • 46
  • 0

Tokom 2021. godine za poticaje poljoprivrednim proizvođačima u Cazinu, gradska uprava namijenila je 550 hiljada KM. Navedena suma do sada je najveća kada je riječ o finasijskoj podršci toj grani privrede, stoji u zvaničnom saopćenju Općine Cazin.

Iz gradske Službe za poljoprivredu navode da će se najveći dio poticaja, u visini od 187 hiljada KM, isplatiti proizvođačima mlijeka. 

"U programu su predviđene i subvencije za plastenički uzgoj, ali i proizvodnju povrća na otvorenom. Također, za subvencije u pčelarstvu planirano je 58 hiljada KM, a novčana sredstva su predviđena i za voćare, kao i za ostale vidove animalne i biljne proizvodnje", naveo je Zuhad Porčić, šef Službe. 

Maksimalna proizvodnja mlijeka u FBiH

Takođe je napomenuo da je u planu i podrška da se subvencioniraju i troškovi legalizacije poljoprivrednih objekata. Na takav način gradske vlasti žele dodatno da olakšaju razvoj prodičnih poljoprivrednih gazdinstava i ujedno da podrže intenziviranje njihovog poslovanja.

Kako navode Nezavisne, Porčić je izjavio i da je svaka od planiranih aktivnosti usaglašena upravo sa poljoprivrednim proizvođačima sa tog područja, tačnije na temelju njihovih realnih potreba i ciljeva, uz obećanje da će sve novčane potpore biti isplaćene na vrijeme. 

Grad Cazin je lokalna samouprava koja ima najveći broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji Bosne i Hercegovine. U prošloj, 2020. godini, tamošnji uzgajivači proizveli su zavidnih 15 miliona litara mlijeka i nalaze se na prvom mjestu u FBiH po ostvarenoj proizvodnji. 

Povećali broj muznih grla 

U pomenutoj općini proizvodnjom mlijeka bavi se više od hiljadu domaćinstava, a najveći otkupljivač na području te teritorije je mljekara "Meggle" iz Bihaća, poznata po tome što većinu svojih proizvoda izvozi na strano tržište. 

"Nažalost, zbog aktuelnih migracija bilježimo smanjenje broja farmera, ali to se nadoknadi tako što veći proizvođači intenziviraju svoja imanja i broj muznih grla, a samim tim i obim proizvodnje", objasnio je šef gradske Službe. 

Raspisan poziv za zakup pašnjaka, za ispašu goveda, konja, ovaca, koza i pčela

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca Ministarstvo poljoprivrede Unsko - sanskog kantona raspisalo je Javni poziv za korištenja pašnjaka u državnom vlasništvu, u 2021. godini, na području tog kantona. Početna cijena za zakup pašnjaka iznosila je 80 KM po hektaru.                            


Tagovi

Poticaji u poljoprivredi Proizvođači mlijeka Poljoprivredna gazdinstva Troškovi legalizacije Zuhad Porčić Muzna grla Otkupljivač mlijeka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.