Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 27.06.2016. 10:30

Za potpore u poljoprivredi 300 tisuća kuna

Do sada je s gradom Belim Manastirom ugovore potpisalo 27 poljoprivrednika. Od 300.000 predviđenih kuna, utrošena je tek polovica sredstava.

  • 2.079
  • 207
  • 0

Od 1. travnja ove godine do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog ove godine, na području Belog Manastira traje natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi, koji će biti raspisan i za 2017., odnosno 2018. godinu.

"Natječaj se odnosi na potpore u plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnju meda, zatim biljnu i stočarsku ekološku te organsku poljoprivrednu proizvodnju. Isto tako, potičemo početnike u primarnim poljoprivrednim djelatnostima, te projekte kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima", kaže Zoran Kranjčec, dogradonačelnik Belog Manastira, ističući kako su, za sada, najveći interes pokazali pčelari, koji su maksimalno prepoznali svrhu raspisanog natječaja.

Natječaj podijeljen u pet mjera

No, dodaje, veseli ga što se, doduše ''stidljivo'', na natječaj javljaju i ostali za koje je raspisan, u prvom redu oni koji se bave plasteničkom, te organskom i eko proizvodnjom. Natječaj je podijeljen u pet mjera, a ukupni raspoloživi iznos za ovu godinu je 300.000 kuna. Krajnji im je cilj razvitak poljoprivrednih grana koje su, u suradnji sa strukom, prepoznali, i koje bi mogle donositi određeni profit. Dodaje kako je potrošena tek polovica novca, te poziva sve zainteresirane da se jave, ne zanemarujući pri tome one koji se planiraju početi baviti primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Do sada je, naime, dodijeljeno 27 potpora, čiji je najveći iznos 10-ak tisuća kuna. I drugo po redu potpisivanje ugovora po natječaju pokazalo je kako su za sredstva najviše zainteresiran pčelari.

"Dodijeljena sredstva mi puno znače za nabavu opreme, s kojom planiram unaprijediti svoju proizvodnju", kaže belomanastirski pčelar Zlatko Skeledžija, a slične riječi čuli smo i od Pavla Kraljika, inače pašnog povjerenika za Baranju, koji će od poticaja iz gradskog budžeta kupiti električnu vrcaljku kako bi brže obrađivao med.

Ona mu, nažalost, ove godine neće mnogo koristiti, budući da se priroda poigrala s medarima. Očekuju, doduše, još zriobu suncokreta kako bi, barem djelomično, ublažili gubitke. Nada se i županijskim potporama koje bi, podvlači, dobro došle svima od 50-ak registriranih gradskih medara. Sve belomanastirske poljoprivrednike koji se ''uklapaju'' u raspisane mjere, na javljanje na natječaj pozvao je i belomanastirski dogradonačelnik, Marko Bogatić.

Planirana isplata 37 potpora

"Novca još ima, a bit će ga i u iduće dvije godine, možda čak i više. Nadamo se da ćemo dio sugrađana potaknuti da se bave poljoprivredom, posebice njezinim profitabilnijim dijelom. Vjerujem da će pojedinci ono što im nudimo iskoristiti za tržišno natjecanje", istaknuo je Bogatić. Do sada je ugovore potpisalo 27 poljoprivrednika s područja Belog Manastira.

Inače, prilikom predstavljanja natječaja, naglašeno je kako je za ovu godinu planirana isplata ukupno 37 potpora. Svaka od mjera, objašnjeno je, ima određene uvjete, kao što su površine, podmirena dugovanja prema gradu Belom Manastiru, vlasništvo poljoprivrednih površina i slično, a kroz svaku mjeru točno je određeno za što će potencijalnim korisnicima sredstva biti odobrena. Najveći dio ''kolača'' planirano je bilo podijeliti kroz mjeru 1, koja obuhvaća plasteničku proizvodnju cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja.

Ovo je prvi put da grad Beli Manastir raspisuje sličan natječaj, osim onog koji je svojevremeno raspisan za nasade, te onih koji su organizirani u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Natječaj Beli Manastir Pčelarstvo


Autor

Nikola Ivić

Više [+]

S dugim novinarskim stažem, Nikola je veliki zaljubljenik u fotografiju i poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]