Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori
  • 19.05.2022. 13:20

Za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije 11,8 milijuna eura

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak potpisala je odluke o dodjeli sredstava za Pozive na dostavu projektnih prijedloga za proizvodnju solarne i geotermalne energije

Foto: Depositphotos/manfredxy
  • 678
  • 74
  • 0

U sklopu Programa "Energija i klimatske promjene" ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke o dodjeli sredstava za Pozive na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije" i "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije" ukupne vrijednosti 11,8 milijuna eura.

Odluka o financiranju "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije" donesena je za 19 projekata čija je ukupna vrijednost bespovratnih sredstava oko 9,6 milijuna eura, dok je u sklopu Poziva "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije" donesena za tri projekta ukupne vrijednosti 2,2 milijuna eura.

Ministarstvo, pojašnjavaju, ima ulogu Upravitelja Programa "Energija i klimatske promjene", koji za cilj ima pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj. Programske aktivnosti provode se uz stručnu podršku Energetskog instituta "Hrvoje Požar" kao Programskog partnera te kroz suradnju s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju u ulozi donatorskog partnera na Programu.

Sredstva Programa raspoloživa u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. iznose 17 milijuna eura, uz nacionalni doprinos Republike Hrvatske od 3 milijuna eura, te će se dodijeliti korisnicima do kraja programskog razdoblja putem četiri otvorena Poziva za dostavu projektnih prijedloga te dva otvorena Poziva za dostavu projektnih prijedloga

Na što se točno odnose Pozivi?

Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije" podržava provedbu pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije, uz uvjet da su povezani na elektroenergetsku mrežu. Prijavitelji su mogli prijaviti i financiranje spremnika električne energije uz jasno opravdanje dodatne vrijednost instalacije sustava pohrane električne energije proizvedene fotonaponskom elektranom.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije" vrijedan 4,9 milijuna eura odnosi se na projektne prijedloge kojima se planira razvoj pilot projekata s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije dobivene iz geotermalne energije, a koji mogu uključivati aktivnosti izgradnje ili revitalizacije proizvodnih i utisnih bušotina u područjima s važećom dozvolom za istraživanje i/ili pridobivanje geotermalnih voda, obnovu i/ili proširenja toplinskog sustava na geotermalnu energiju, izgradnju infrastrukturnih priključaka za integraciju geotermalne topline u postojeći sustav grijanja te tehnološke i infrastrukturne promjene postojećih sustava grijanja u svrhu integriranja izvora geotermalne energije.

Projekti vrijedni od 200 tisuća do 1,3 milijuna eura

"Potencijalni prijavitelji Poziva "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije" i "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije" imali su mogućnost prijaviti projekte vrijednosti od 200 tisuća do 1,3 milijuna eura", stoji u priopćenju. 

Zaključuju da je Ministarstvo prethodno, u prvom tromjesečju 2022. godine, donijelo i Odluku o financiranju jednog projekta vrijednosti bespovratnih sredstava 821 tisuća eura u sklopu Poziva "Proizvodnja energije iz mora", te deset projekata iz "Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije" vrijednosti bespovratnih sredstava 3,1 milijuna eura u sklopu Programa "Energija i klimatske promjene".


Tagovi

Nataša Tramišak Proizvodnja solarne energije Geotermalna energija Odlike o dodjeli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]