Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 19.11.2020. 08:35

Za primarne poljoprivredne proizvođače osigurano 70 milijuna kuna

U tijeku je elektronsko savjetovanje, najviši iznos potpore po korisniku iznosi 100.000 eura, a ako će za to postojati potreba, sredstva između mjera se mogu preraspodijeliti.

Foto: Bigstock/ casaalmare
  • 3.173
  • 559
  • 0

U postupku elektronskog savjetovanja je program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 vrijedan 70 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju, potpora uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele iznosit će 5 milijuna kuna, uzgajivačima tovne junadi 25 milijuna kuna, uzgajivačima krmača 14 milijuna kuna, proizvođačima jabuka 8 milijuna kuna, proizvođačima mandarina 8 milijuna kuna te proizvođačima krumpira 10 milijuna kuna.

Najviši iznos po korisniku 100.000 eura

Najviši iznos potpore po korisniku iznosi 100.000 eura, a ako će za to postojati potreba, sredstva između mjera se mogu preraspodijeliti.

Ovim programom, pojasnila je ministrica Marija Vučković, pružit će se financijska pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih širenjem bolesti COVID-19 suočili s iznenadnim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time posljedično padom cijena i padom prodaje.

Nacrt programa pogledajte ovdje

"Naša namjera je ovom potporom sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu primarne proizvodnje prije pojave COVID-19. Tako će se zadržati proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju, postojeća razina zaposlenosti, kao i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom“, istaknula je.

Postupak elektronskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću traje do 20. studenog 2020. godine, a program će se provoditi od datuma primitka odluke Europske komisije o odobrenju dodjele državne potpore te će se potpora moći dodijeliti najkasnije do 30. lipnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpore COVID-19 Primarni poljoprivredni proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]