Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 07.09.2021. 08:00

Za proizvođače mlijeka kroz Covid mjeru osigurano 15 milijuna kuna potpore

Uz Nacrt prijedloga Programa potpore primarnim proizvođačima mlijeka u javnom su savjetovanju i program potpore malim mljekarama te za uređenje sabirališta. Sveukupno, riječ je o 20 milijuna kuna.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 413
  • 43
  • 0

Nacrt prijedloga Programa potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, u javnom je savjetovanju.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, cilj Programa je pružanjem financijske potpore održati zaposlenost te postojeću razinu proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima u mliječnom sektoru usred poremećaja uzrokovanih pandemijom.

Poteškoće u plasiranju proizvoda putem tradicionalnih kanala prodaje te posljedične promjene navika potrošača dovele su do gubitka dijela tržišta. Nepovoljni trendovi u kretanju cijena stočne hrane koja doseže rekordne razine u posljednjih sedam godina, a istovremeni pad cijene mlijeka dovode do značajnog narušavanja održivosti primarnih poljoprivrednih proizvođača u ovoj proizvodnji što bi za posljedicu moglo dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka i gašenja proizvodnje na hrvatskim farmama.

Potpora se, stoji u Nacrtu, dodjeljuje u obliku izravnih bespovratnih sredstava i u cijelosti financira iz Državnog proračuna. 

Ukupan iznos od 15.000.000 kuna proporcionalno će se rasporediti prihvatljivim korisnicima prema broju ženskih grla mliječnih i kombiniranih pasmina upisanih u JRDŽ na dan 01. rujna 2021. godine koja imaju registrirano najmanje jedno teljenje. U okviru ovog Programa potpora se isplaćuje za najviše do 50 prihvatljivih grla.

Procijenjeni broj prihvatljivih grla iznosi oko 60.000.

Cjeloviti Nacrt i savjetovanje pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 13. rujna 2021. 

Ministarstvo je također otvorilo i savjetovanje za provedbu Programa potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u RH u vrijednosti 3 milijuna kuna. 

Njime bi se, kažu, zadržala postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te očuvala proizvodnja na malim gospodarstvima suočenima s problemima u poslovanju uzrokovanima mjerama za suzbijanje pandemije i značajnim povećanjem troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu.

Potpora će se proporcionalno rasporediti prihvatljivim korisnicima (mikro, mala i srednja poduzeća koja posluju u odobrenim objektima za preradu mlijeka) koji su otkupili mlijeko proizvedeno na području RH, u iznosu do 0,10 kn po kilogramu otkupljenog mlijeka.

U savjetovanju je i Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka u vrijednosti 2 milijuna kuna kojim se nastoji osigurati opstanak što većeg broja sabirališta mlijeka te tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima. Prihvatljive aktivnosti sufinanciranja su uređenje i/ili opremanje sabirališta mlijeka u cilju prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla uključujući kupnju kontejnera s infrastrukturom, uvođenje infrastrukture, građevinske radove, kupnja laktofriza te projektna dokumentacija za sabiralište.


Tagovi

Potpora Covid mjere Javno savjetovanje Mljekarski sektor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.