Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 28.01.2022. 10:30

Za razvoj brdsko-planinskih područja i lokalnih zajednica 108 milijuna kuna

Najavu za četiri poziva koji će se financirati u 2022. godini objavilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Foto: Miroslav Mašić
  • 901
  • 119
  • 0

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je najavu za četiri poziva koji će se financirati u 2022. godini. Njihova vrijednost iznosi 108 milijuna kuna i to je iznos koji je osiguran za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pozivi su otvoreni te će prihvatljivi podnositelji moći dostavljati zahtjev za financiranje svojih projektnih prijedloga, kažu iz Ministarstva.

Najave poziva uključuju program podrške brdsko-planinskim područjima koji je vrijedan 25 milijuna kuna. On ima za cilj pridonijeti održivom razvoju ovih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za ta područja.

Koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak te sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje

"Program je namijenjen za projekte s područja jedinica lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave stekle status brdsko-planinskog područja (NN, br. 24/19)", napominju iz Ministarstva.

Više informacija pronađite ovdje.

Kako pojašnjavaju, prihvatljivi podnositelji zahtjeva su: jedinice lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja i jedinice područne (regionalne) samouprave ako se projekt provodi na prihvatljivom području.

Najviše novca za održiv razvoj lokalne zajednice

Drugi je Program održivog razvoja lokalne zajednice koji ima za cilj pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima. Vrijedan je 60 milijuna kuna.

"Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unapređenju i razvoju društvene, javne, komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture", pojašnjavaju.

Kako napominju, prihvatljivi podnositelji zahtjeva su jedinice lokalne samouprave koje imaju status potpomognutog područja i jedinice područne (regionalne) samouprave ukoliko se projekt provodi na potpomognutom području.

Detalje pronađite ovdje.

Treći se odnosi na podršku regionalnom razvoju  i ima cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ovih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj.

Ukupna vrijednost ovog programa iznosi 13 milijuna kuna. Njime se potiče razvoj lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata društvene, javne, socijalne, komunalne, gospodarske i okolišne infrastrukture na lokalnoj razini. Više informacija pronađite ovdje.

"Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su JLS razvrstane u V. skupinu, osim s otoka i onih sa statusom brdsko-planinskih područja te jedinice područne (regionalne) samouprave ako su područja provedbe projekta područja V. skupine JLS-a, osim JLS-a s otoka i sa statusom brdsko-planinskih područja", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Sisačko-moslavačkoj županiji 10 milijuna kuna

Posljednji je program održivog razvoja lokalne zajednice za područje Sisačko-moslavačke županije kojim se želi pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih razornim potresom, a u skladu s njihovim razvojnim posebnostima. Vrijedan je 10 milijuna kuna.

"Koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u  unaprjeđenju društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture te razvoju infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak", navode dalje.

Kako kažu, namijenjen je za projekte s područja jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije koje su u skladu s Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN, br. 32/17), stekle status potpomognutog područja.

Detalje pronađite na ovom linku.

"Pozivamo sve prihvatljive podnositelje da pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli pravovremeno dostaviti svoje zahtjeve za financiranje svojih projektnih prijedloga", poručuju iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije


Tagovi

Financiranje Lokalna samouprava Područna samouprava Programi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]