Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 25.02.2023. 16:30

Za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i oduzetih domaćih životinja 150 tisuća eura

Najveći iznos po prihvatljivom korisniku iznosi do 13.000 eura godišnje, stoji u programu koji je u javnom savjetovanju.

Foto: Depositphotos/aleksask
  • 3.118
  • 178
  • 0

Program potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i privremeno oduzetih domaćih životinja za 2023. godinu pušten je u javno savjetovanje.

"Njime se namjerava pružiti pomoć jedinicama lokalne samouprave nadoknadom dijela troškova za privremeno zbrinjavanje kopitara, goveda, ovaca, koza i svinja", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Za provedbu, kažu, u ovoj godini osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 150 tisuća eura.

Kako stoji u programu, prihvatljivi korisnici potpore su jedinice lokalne samouprave, a najveći iznos po prihvatljivom korisniku iznosi do najviše 13.000 eura godišnje.

Prihvatljivi su troškovi usluge smještaja i njege, hranidbe, njege, označavanja neoznačenih životinja te veterinarski troškovi.

Iz Ministarstva navode da napuštene, izgubljene i zanemarene domaće životinje, osim što nemaju primjerenu i pravovremenu skrb kako bi mogle živjeti bez boli i patnje, boravkom na neprimjerenim površinama te nekontroliranim kretanjem predstavljaju potencijalnu opasnost po sigurnost ljudi zbog mogućnosti nanošenja ozljeda ili uzrokovanja prometnih nezgoda te nanose značajne štete poljoprivrednim kulturama.

Također, zbog nepoznatog zdravstvenog statusa predstavljaju rizik za moguće širenje zaraznih nametničkih bolesti životinja i zoonoza.

Više informacija pronađite ovdje.

Naime, jedinice lokalne samouprave zakonski su obavezne osigurati skloništa te obavljati poslove sakupljanja i davanja smještaja i skrbi životinja, što predstavlja zahtjevnu organizacijsku i financijsku aktivnost.

Iz tog razloga, ovim Programom osigurana im je pomoć nadoknadom dijela troškova za privremeno zbrinjavanje kopitara, goveda, ovaca, koza i svinja.


Tagovi

Javno savjetovanje Zbrinjavanje životinja Ministarstvo poljoprivrede Prihvatljivi troškovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]