Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nusproizvodi
  • 01.04.2021. 16:00

Za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla 15 milijuna kuna potpore

Cilj Programa je omogućiti potporu za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda 1., 2. i 3. kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke.

Foto: Bigstock/ RGtimeline (ilustracija)
  • 183
  • 57
  • 0

Usvojen je Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je, navode o prvom takvom programu u Hrvatskoj, a financirat će se iz državnog proračuna RH u iznosu od pet milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno 15 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe.

Cilj Programa je, usvojenom danas na sjednici Vlade, omogućiti potporu za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda 1., 2. i 3. kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke, kojih je u Hrvatskoj 135, a njegovom provedbom korisnicima će se ublažiti gubitci nastali u proizvodnji zbog višestrukog pada tržne cijene nusproizvoda životinjskog podrijetla.

"Potpora će se dodjeljivati po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, evidentiranih u aplikaciji 'Nusproizvodi', u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede“, pojašnjavaju.

Financijska sredstva proporcionalno će se raspodijeliti korisnicima sukladno broju kilograma, a maksimalno do iznosa od 0,20 kn po kilogramu isporučenih nusproizvoda.

Kako piše Hina, prema podatcima iz obrazloženja, tijekom proizvodnih procesa u objektima za klanje sječno godišnje nastaje više od 67.000 tona nusproizvoda životinjskog podrijetla, a poremećaji na tržištu proizvoda koji se dobivaju iz tih nusproizvoda prisutni su posljednjih godina, uz dodatne poteškoće zbog pandemije koronavirusa.

Plasman prerađenog proteina smanjen je i/ili prekinut na tržištu trećih zemalja, cijena prerađenog životinjskog proteina na tržištu u razdoblju od 2014. do 2020. značajno je pala i pad se kretao od 1,72 do čak 3,17 puta.

Cijena u 2020. godini bila je dva puta niža u odnosu na cijenu koja se ostvarivala u 2014., a istovremeno dolazi do rasta troškova proizvodnje i cijene rada, no i do zahtjeva većih standarda kvalitete proteina od strane novih kupaca.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Program potpore Nusproizvodi Zbrinjavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]