Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 28.11.2019. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Završena licitacija zemlje u Rumi - poljoprivrednici ipak zadovoljni

Interesovanje meštana za zakup tla bilo je izuzetno dobro a jedan od razloga za to je kako kažu sami paori što je odrađena na vreme. Imaće priliku da zakupljenu zemlju kvalitetno pripreme za predstojeću setvu, a ne kao ranijih godina kada su licitacije bile u februaru ili martu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 372
  • 21
  • 0

U Rumi je završen prvi krug licitacije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini. Poljoprivrednicima je na raspolaganju nešto više od 500 hektara u ovoj sremskoj opštini, a licitacija je trajala dva dana. Za pojedina nadmetanja dogovor nije postignut pa su početne cene tla drastično povećane. Tako je na primer u katastarskoj opštini Buđanovci, najviše izlicitirana cena bila čak 60.000 dinara za jedan hektar. Sa druge strane, tamo gde je dogovora bilo zakup je obavljen po početnim cenama, kao na primer u katastarskoj opštini Grabovci.

Licitirali su rumski poljoprivrednici za nešto više od 500 hektara obradivih površina. Ovo vide kao priliku da ukrupne svoj posed i isplaniraju proizvodnju na duži period jer prvi put ove godine zemljište se daje u zakup na 10 godina.

Stočari dobili zemlju u zakup na tri godine

"Mislim da je ovo prava stvar što napokon zemlju daju u zakup na duži period. Sada mogu da planiram šta ću sejati narednih godina, dobro nađubriti i obraditi kako treba. Sve to za godinu dana nije se moglo uraditi", kaže Ranko Bejić, poljoprivrednik iz Pavlovaca.

Zakup po realnim cenama

Najveći deo ponuđenih površina koštao je između 10 i 20 hiljada dinara. To je prava vrednost, imajući u vidu kvalitet tla. Značajne površine zakupila je i Zemljoradnička zadruga iz Grabovaca.

Cene za zemlju bile su realne

"Svakako da je najbolje ovaj resurs zakupiti po početnim cenama, koje su ustvari i realne. Mi smo upravo tako i zakupili zemlju, za nešto više od 15 hiljada dinara, što je realno u donosu na kvalitet u našem ataru. Naša zadruga ima 250 hektara u svom vlasništvu, a sada smo zakupili još 37 ha na 10 godina", kaže Dejan Rahar, direktor ZZ Grabovci.

Proradio i paorski inat

Da pojedinim proizvođačima cena nije najvažnija, potvrđuje i podatak da je za neka nadmetanja bila i višestruko povećana. U katastarskoj opštini Buđanovci, za jedno licitiranje dostigla je čak 60.400 dinara za 1ha što je višestruko iznad njene vrednosti. Poljoprivrednici iz tog mesta nisu uspeli da se dogovore i tako zemljište zakupe po prihvatljivoj ceni.

"Nama u komisiji bilo je zanimljivo. Verovatno ti ljudi smatraju da zemljište koje zkupe skuplje toliko i vredi, mada mislim da je u ovom slučaju preovladao inat zato što nisu kao drugi uspeli da se dogovore. Inače mnogi su odustajali od licitacije u korist drugih, što je rezultat dogovora, a na kraju i zakupa po početnoj ceni, koji je iz njihovog ugla i najvažniji”, kaže Jelena Brkljač, zamenica predsednika Komisije u opštini Ruma.

Komisija kaže da su neki ipak uspeli da postignu dogovor

Interesovanje meštana za zakup tla bilo je izuzetno dobro a jedan od razloga za to je kako kažu sami paori što je licitacija sprovedena na vreme. Imaće priliku da zakupljenu zemlju kvalitetno pripreme za predstojeću setvu, a ne kao ranijih godina kada su licitacije bile u februaru ili martu. Recimo i to da je za nešto više od 500 hektara, stiglo 394 prijave na 120 nadmetanja. 


Foto prilog


Tagovi

Zakup zemljišta Licitiranje Ukrupnjivanje poseda Zemljoradnička zadruga Ranko Bejić Dejan Rahar Jelena Brkljač


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta