Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podmjera 17.1.
  • 05.12.2019. 12:35

300% više osiguranika u poljoprivredi nego prije dvije godine, zahtjevi se i dalje zaprimaju

Zbog velikog interesa korisnika iznos inicijalne alokacije od 75 milijuna kuna bit će povećan i svi prihvatljivi korisnici dobit će sredstva za osiguranje, navode iz Ministarstva.

Foto: Pixabay/meganelford0
  • 704
  • 46
  • 0

Gotovo 300% više osiguranika u poljoprivredi nego prije dvije godine, bilježi resorno ministarstvo Kako podsjećaju, kroz Program ruralnog razvoja poljoprivrednicima sufinanciraju premiju osiguranja usjeva životinja i biljaka. Sve fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika mogu ostvariti 75.000 eura godišnje potpore, a intenzitet potpore iznosi do 70% prihvatljive premije osiguranja.

"Kako bi se povećao interes poljoprivrednika za osiguranje vlastite proizvodnje te smanjile štete koje nastaju zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, Ministarstvo poljoprivrede je uvelo značajna pojednostavljenja u podmjeri 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“. Ono najvažnije je da korisnik osiguranja ne plaća cjelokupnu premiju osiguranja nego samo 30%, a ostalih 70% isplaćuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na račun društva za osiguranje, čime se zatvara obaveza korisnika.

Ova je promjena imala značajan utjecaj i na likvidnost poljoprivrednika čija sredstva više nisu „vezana“ za vrijeme administrativne obrade zahtjeva za potporu u Agenciji za plaćanja. Još jedno olakšanje je i smanjenje praga gubitka poljoprivredne proizvodnje na 20%, čime je ova vrsta police osiguranja postala atraktivnija, obzirom da je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg poljoprivrednici nisu ugovarali ovu vrstu osiguranja, bila visina praga od 30%", navode u priopćenju. 

Zbog provedenih mjera pojednostavljenja, dodaju, ostvaren je značajan rast premije osiguranja i broja ugovorenih osiguranja te je (do sada) u 2019. godini zaprimljeno ukupno 9.006 zahtjeva s traženim iznosom potpore od 115,6 milijuna kuna. Zahtjevi za potporu se još uvijek zaprimaju u Agenciji i do kraja godine očekuju još 500-njak zahtjeva. Zbog velikog interesa korisnika iznos inicijalne alokacije od 75 milijuna kuna bit će povećan i svi prihvatljivi korisnici dobit će sredstva za osiguranje. 

"Bez osiguranja u poljoprivredi nema ni stabilne proizvodnje, a zadnjih nekoliko godina svjedoci smo čestim elementarnim nepogodama i zato pozivam poljoprivrednike da iskoristite pojednostavljenja koja smo zbog njih uveli i osiguraju svoje usjeve, životinje i biljke jer plaćamo 70% iznosa premije osiguranja“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Polica osiguranja pokriva gubitke godišnje proizvodnje korisnika od jednog ili više rizika poput nepovoljnih klimatskih prilika, bolesti životinja, zaraze organizmima štetnim za bilje, okolišnim incidentima te gubitka kvalitete proizvoda. 

Godina

2016.

2017.

2018.

2019.*

 

Broj zahtjeva za potporu

2.359

3.077

7.011

 9.006

Traženi iznos potpore u milijunima kunama

         31,5

44,4

92,5

115,6

*trenutno stanje: zaprimanje zahtjeva u tijeku (Izvor: Ministarstvo poljoprivrede) 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Osiguranje Podmejra 17.1. Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]