Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU proračun
  • 09.12.2020. 09:00

Aktualni EU proračun istječe za tri tjedna - novog nema na vidiku?

Poljska i Mađarska osim EU proračuna blokirale su i financijsku podršku za građane pogođene Covidom-19, što je za mnoge države ključna pomoć.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 117
  • 7
  • 0

"Može se dogoditi da će biti potreban još jedan susret. Možda nam slijede mjeseci pregovora i mogućeg privremenog proračuna. U ovoj fazi ne smije se isključiti nijedan scenarij", komentirao je jučer poljski premijer Mateusz Morawiecki donošenje višegodišnjeg EU proračuna i fonda za oporavak od koronavirusa. 

Morawiecki i njegov mađarski kolega, Viktor Orban i dalje prijete blokadom usvajanja sedmogodišnjeg proračuna i plana ekonomskog oporavka nakon pandemije. Na poljskog su premijera, ali i predsjednika države, Andrzeja Dudu, pokušala utjecati tri bivša predsjednika te zmelje - za sada bezuspješno. 

Morawiecki i Orban ne odustaju od namjere stavljanja veta na EU proračun

Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski i Bronislaw Komorowski u otvorenom pismu ističu kako bi stavljanje veta bilo opravdano kada bi proračun bio nepravedan prema Poljskoj, no oni smatraju da to nije istina. 

Aktualni proračun istječe zadnjim danom 2020. godine, dakle za tri tjedna, a novi do tada treba biti usvojen. Osim toga, blokirana je financijska podrška za građane pogođene Covidom-19, što je za mnoge države ključna pomoć. 

Podsjetimo, ukupno se radi o 1,8 milijardi eura (1.1 mlrd € za proračun i 750 mil. € za oporavak) o kojima ovise mnogi programi, a jedan od njih je i Zeleni plan koji uključuje strategije Od polja do stola i onu o bioraznolikosti. 

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

Idući susret EU čelnika bi se trebao održati 11. i 12. prosinca što će biti posljednja prilika za prevladavanje ove velike prepreke za sve države članice. 


Tagovi

EU proračun Veto Blokada Poljska Mađarska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/