Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Adrion
  • 11.10.2018. 13:30

Dva milijuna kuna potpore za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

Krajem rujna LAG Adrion raspisao je prvi natječaj iz lokalne razvojne strategijeza tip operacije 2.1.2 .sukladan tipu operacije 6.3.1. Visina potpore po projektu iznosi 15.000 eura odnosno 111.607 kuna.

Foto: Facebook/LAG Adrion
  • 556
  • 31
  • 0

Lokalna akcijska grupa Adrion krajem rujna objavila je  prvi natječaj iz lokalne razvojne strategije za tip operacije 2.1.2. "Potpora razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava“, a koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje do 2020 godine.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom natječaju iznosi nešto više od dva milijuna kuna, a visina potpore po ovom projektu iznosi 15.000 eura odnosno 111.607 kuna. Jedan od uvjeta svakako je taj da nositelj projekta mora imati sjedište na području LAG-a Adrion te se ta ulaganja moraju provoditi na području općina Dugi rat, Šestanovac, Zadvarje, Cista Provo, Lovreć, Brela, Baška Voda, Zagvozd, Podbablje, Lokvičići , Proložac, Zmijavce, Runovići, Tučepi Gradac i Podgora, te gradovi Omiš, Imotski i Vrgorac. To znači gotovo cijala Imotska krajina, te dio općina Makarske i Omiške rivijere.

Pomoć malim poljoprivrednim gospodarstvima 

Prema naznakama na natječaj su prihvatljiva sva ona mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom rezultatu od 2.000 do 7.999 eura određenih organizacijskih oblika. Prihvatljive aktivnosti koje sukladno regulativi naznačenoj u natječaju imaju ona obiteljska gospodarstva, te obrti, trgovačka društva i zadruge svode se na devet točaka. Od kupnje domaćih životinja, sadnog materijala, građenja ili opremanja zatvorenih zaštičenih prostora, kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije, strojeva i opreme do podizanja novih ili restrukturiranje postoječih višegodišnjih nasada, uređenja i poboljšanja kvalitete zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i opremanje objekata za prodaju ili prezentaciju, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti i na koncu operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Rok za podnošenje prijava je od 15. listopada do 14. studenog. Shodno tome u narednih petnaestak dana LAG Adrion organizirat će radionicu na području LAG-a kako bi svim zainteresiranima bolje prezentirali potrebu i mogućnost dobivanja sredstava za svoje projekte.

Također, pri kraju je i javni poziv Splitsko-dalmatinske županije za potpore za Mjeru 3. Podmjera 3.1. Posebne mjere pomoći za sektor  stočarstva iz programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u SDŽ. Poziv je upućen svim vlasnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta koji se bave uzgojom stoke i poljoprivrednom proizvodnjom sa sjedištem na području ove dalmatinske županije. Korisnici  potpore su poljoprivredni  proizvođači  koji su upisani u Upisnik i  imaju i imaju površine u ACORD  sustavu.

"Ured LAG ADRION u ovoj godini do današnjeg dana pripremio je i prijavio projekte ukupne vrijednosti 64.506.021 kunu. Oni se odnose na Program ruralnog razvoja RH 2014-2020., Europski socijalni fond, Nacionalni program pomoći sektoru vina, natječaje Splitsko-dalmatinske županije, te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Među navedenim projektima prijavljeno je i 86 projekata za potporu malim poljoprivrednicima na aktualni natječaj koji je raspisan na nacionalnoj razini. Paralelno s tim pripremljen je i LAG natječaj za područje LAG-a ADRION. Prethodno se izmjenom lokalne razvojne strategije radilo na povečanju ukupnih sredstava  za ovo podmjeru iz koje se sa prvim natječajem financira 18 projekata malih poljoprivrednika", kazala nam je predsjednica LAG-a Adrion mag. oec Dragica Roščić.

Mala primorska mjesta i mjesta u zaleđu 

Pod tim natječajem u obzir su uzete posebnosti područja LAG-a Adrion, koje nacionalnim natječajem nije bilo moguće obuhvatiti. Prilikom formiranja specifičnih kriterija, kazali su nam u LAG-u, vodilo se računa o vrstama poljoprivredne proizvodnje tog područja, o malim primorskim mjestima te mjestima u zaleđu čiji poljoprivrednici teško izbore svoje mjesto na nacionalnim natječajima, a sve zbog načina bodovanja jedinica lokalne samouprave kojima pripadaju. Dodatno su se bodovala poljoprivredna gospodarstva koja su razvila dopunske djelatnosti, posebice one turističke, jer se na taj način približavaju ostvarenju jednog od osnovnih ciljeva LAG-a koji stavlja naglasak na povezivanje turizma i poljoprivrede kao bitnog čimbenika za daljnji razvoj područja LAG-a ADRION. Prednost na ovom  natječaju imat će gospodarstva koja će svojim projektom ostvariti odnosno očuvati radna mjesta.

"Radom na ova dva natječaja želimo dati priliku za dodatna ulaganja svim zainteresiranim poljoprivrednicima s našeg područja. Istovremeno, u suradnji s općinama i drugim dionicima privrede i gospodarstva, radimo na pripremi velikih infrastrukturnih projekata poput vatrogasnog doma, vrtića, groblja i sl. Ovo su samo neki od načina kojima želimo dati svoj doprinos razvoju područja našeg LAG-a te ga sukladno našoj viziji učiniti što privlačnijim za život i rad", kazala nam je u prostorijama LAG-a Adrion u Zadvarju njena predsjednica Dragica Roščić.


Tagovi

LAG Adrion Ruralni razvoj Natječaj Mala gospodarstva


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs