Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 16.08.2022. 10:30

Isplaćena sredstva za kupovinu kvalitetnih plodnih junica u RS

Radi se o projektu koje resorno ministarstvo provodi sa mljekarama "Pađeni" i "Mlijekoprodukt", dok farmeri učestvuju s 30 posto iznosa nabavne cijene.

Foto: Depositphotos/ClaraBastian
  • 179
  • 26
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, putem Agencije za agrarna plaćanja, isplatilo je danas 274.500 KM za kupovinu kvalitetnih plodnih junica.

Sredstva su, kako je saopćeno, isplaćena iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Podsjetimo, radi se o projektu koje resorno ministarstvo provodi sa mljekarama "Pađeni" i "Mlijekoprodukt", dok farmeri učestvuju s 30 posto iznosa nabavne cijene. Priplodne junice bi trebale doprinijeti da se unaprijedi primarna proizvodnja mlijeka i ublaže poremećaji na tržištu. Mjerom nabavke ukupno 1.200 priplodnih junica, trebalo biti obuhvaćeno oko 466 farmi, a ukupan iznos investicije je oko 4,7 miliona maraka.

Cjelokupan projekat bi trebao biti završen do polovine septembra. Do 1. avgusta je bio otvoren drugi javni poziv za nabavku 200 priplodnih junica koje će biti dodijeljene malim farmerima u Hercegovini i na Romaniji. U prvom će lotu isporučiti 140 komada steonih junica pasmine češki simental, a u drugom 60 komada rase austrijski simental.

Prethodno je, sredinom juna, stigao prvi kontigent, od ukupno 123 junice iz zemalja Evropske unije, na sedam karantinskih mjesta.


Tagovi

Junice Priplodne junice Nabavka Poljoprivreda Farmeri Pađeni Mlijekoprodukt


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.