Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 14.02.2020. 16:30

Jeste li zainteresirani za neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša?

Uz anketni upitnik o zainteresiranosti za prijavu na podmjeru 4.4., Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i Javni poziv za prikupljanje prijedloga projekata za znanstvene radove iz područja šumarstva.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 1.442
  • 95
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Poziv za iskazivanje interesa za prijavu na podmjeru 4.4. "Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“, tip operacije 4.4.1. "Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020..

"Molimo sve zainteresirane potencijalne korisnike (poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, javne ustanove (ili tijela) za upravljanje zaštićenim područjima i/ili drugim zaštićenim dijelovima prirode kao i udruge za zaštitu i promicanjem kulturnih vrijednosti, zaštite okoliša i prirode) da popune priloženi anketni upitnik.

Ovaj poziv ima za cilj prikupljanje informacija na osnovu kojih će Ministarstvo poljoprivrede raspisivati natječaj za podmjeru 4.4. "Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“, pozivaju iz Ministarstva. 

Poziv je otvoren od 13.02.2020. do 28.02.2020. godine, a obrazac za iskazivanje interesa možete pronaći ovdje.

Također, objavili su i Javni poziv za prikupljanje prijedloga projekata i ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za znanstvene radove iz područja šumarstva, u ukupnom iznosu najviše do 6.000.000,00 kuna.

Zadnji takav javni poziv, navode, bio je 2016. godine te su se u međuvremenu pojavili i aktualizirali novi izazovi unutar osjetljivih šumskih ekosustava, svrha ovoga javnoga poziva je financiranje znanstvenih radova koji za cilj imaju pronalaženje rješenja za očuvanje naših šuma.

"Pojedini biotski štetni čimbenici su velika ugroza, stoga se teme znanstvenih radova izravno tiču očuvanja sastojina hrasta lužnjaka i poljskog jasena. Hrast lužnjak (Quercus robur L.), kao najvažnija gospodarska vrsta drveća u Republici Hrvatskoj, ozbiljno je ugrožen pojavom i velikim intenzitetima napada štetnika hrastove mrežaste stjenice (lat. Corythuca arcuata) dok je sušenje poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl), za kojega se može reći da je najugroženija šumska vrsta u Europi, poprimilo i kod nas zabrinjavajuće razmjere uslijed napada patogene gljive Chalara fraxinea", upozoravaju.

Javni poziv pročitajte u cijelosti ovdje

Javni poziv pokreću za dodjelu sredstva znanstvenim radovima na teme:

  • očuvanje sastojina poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) u Republici Hrvatskoj s naglaskom na biotske štetne čimbenike i
  • očuvanje sastojina hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u Republici Hrvatskoj s naglaskom na biotske štetne čimbenike. 

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javni poziv Ministarstvo poljoprivrede Podmjera 4.4.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).