Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zapadna Slavonija
  • 05.04.2019. 16:30

LAG Zapadna Slavonija: jačanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Zapadna Slavonija.

Foto: LAG Zapadna Slavonija
  • 779
  • 59
  • 0

LAG "Zapadna Slavonija“ po formalnom pravnom obliku predstavlja neprofitnu udrugu osnovanu od strane 33 predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja zapadnog dijela Brodsko posavske županije i obuhvaća Grad Novu Gradišku te općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Davor. Na teritoriju LAG-a "Zapadna Slavonija“ prema popisu stanovništva iz 2011. godine ukupan broj stanovnika je 41.184 stanovnika, a proteže se na 840 km² površine i zauzima 41,2 % površine Brodsko posavske županije. Navedena područja imaju zajedničke osobine, probleme i ciljeve, a realizacija projekata na istima ima višestruki značaj posebice s gospodarskog i socijalnog aspekta.

LAG “Zapadna Slavonija” osnovan je s ciljem promicanja održivog razvoja, oživljavanja gospodarstva i poboljšanja kvalitete života na području koje obuhvaća. Područje LAG-a "Zapadna Slavonija“ ima trajnu i vrijednu osnovu za autohtoni gospodarski razvoj, te brojne potencijale za razvoj selektivnih oblika turizma. Osim kvalitetnih poljoprivrednih i šumskih površina, prirodnih vrijednosti i resursa, ekološki čistih prostora, važni potencijali ovoga područja su ljudi, geografsko-prometni položaj, te stvorena infrastruktura. Povezivanje javnog, privatnog i civilnog sektora, uz iskorištavanje svih prirodnih i ljudskih resursa na principu zajedništva, predstavlja najkraći put do gospodarskog razvoja ovoga područja.

Raspisana dva LAG natječaja 

U planiranju aktivnosti za postizanje vizije, a time i provedbu LRS te kreiranje razvojnih ciljeva LAG "Zapadna Slavonija“ vodio se i načelima LEADER-a odnosno CLLD-a za razdoblje 2014.-2020. prvenstveno usmjerenom na inovaciji i postizanju planiranih rezultata koji donose trajne i vidljive promjene. Strategija je u potpunosti izrađena prema stvarno iskazanim potrebama lokalnih razvojnih dionika implementacijom pristupa odozdo prema gore.

U 2018 .godini raspisana su 2 LAG Natječaja:

  1. 1. LAG Natječaj iz LRS LAG-a "Zapadna Slavonija“ za TO 1.1.4. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ , a koji je sukladan TO 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020.
  2. U listopadu 2018. objavljen je 2. LAG Natječaj iz LRS LAG-a “Zapadna Slavonija” za TO 2.1.2. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, a koji je sukladan TO 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020.

Uz LAG natječaje iz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. LAG “Zapadna Slavonija” provodi dva projekta iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt “ŽElim Napredovati Aktivno” u sklopu programa “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.” u iznosu od 8.416 690,00 kuna. Nositelj projekta je LAG "Zapadna Slavonija“, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje područni ured Slavonski Brod i općinama Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Projektom se zaposlilo 54 teže zapošljivih žena niže razine obrazovanja, 4 koordinatora, voditelj projekta i administrator na projektu na rok od 30 mjeseci. Za 40 žena osigurana je edukacija stjecanja novih kompetencija kroz programe obrazovanja prema sklonostima i potrebama tržišta rada.

Projek OPGenije

Projekt "OPGenije“ u sklopu Poziva "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“. Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u iznosu od 1.489 366,47 kuna. Nositelj projekta je LAG "Zapadna Slavonija“, a provodi se u partnerstvu s LAG-om "Posavina“, LAG-om "Slavonska ravnica“ i LAG-om "Zeleni trokut“. Cilj projekta je jačanje stručnih znanja te unaprjeđenje postojećih vještina za 30 dugotrajno nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina kroz obrazovanje odraslih kroz program "Agroturistički tehničar“ te provedbom edukacija Digitalni marketing i Poslovni plan za poljoprivrednike.

LAG "Zapadna Slavonija“ partnerski je podržao projekt Ženska perspektiva koji je namijenjen ženama poduzetnicama u nerazvijenim područjima Hrvatske. Nositelj projekta je Udruga za razvoj poduzetništva "Perspektiva“ iz Lipika.

Jačanje konkurentnosti proizvođača voća i povrća 

LAG "Zapadna Slavonija“ u suradnji s LAG-om "Posavina“, LAG-om "Slavonska ravnica“ i LAG-om "Zrinska gora-Turopolje“ provodi međuteritorijalni projekt suradnje TO 19.3.1. "Priprema aktivnosti projekata suradnje“ i TO 19.3.2. "Provedba aktivnosti projekta suradnje“ pod nazivom "Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača“ s ciljem jačanja kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva kroz razmjenu znanja i iskustva, opremanje te promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja.

U pripremi je i projekt prekogranične suradnja između grada Nova Gradiška, grada Šabac i LAG-a "Zapadna Slavonija” čija se realizacija očekuje u ovoj godini. Projekt je vrijedan 848.000,00 eura, a 85% su nepovratna sredstva Europske unije. Projektom se planira izgraditi fotonaponska elektrana kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

Osim projektnih aktivnosti, LAG "Zapadna Slavonija” kontinuirano savjetuje članove vezano uz natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020., Europskog socijalnog fonda te Nacionalne natječaje. Aktivni smo u organizaciji raznih edukacija i primjera dobre prakse za članove kroz studijska putovanja.

Više o samom LAG-u "Zapadna Slavonija”, aktivnostima i natječajima LAG-a možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG LAG Zapadna Slavonija Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.