Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokirani
  • 22.02.2017. 07:30

Nekad najveći proizvođači, danas najzaduženiji

Statistički podaci otkrivaju kako kroz godine raste broj blokiranih OPG-a i njihov dug. Kao bazna godina uzima se 2011. godina kada je bilo blokirano 30% OPG-ovaca čiji je dug iznosio 222,5 milijuna kuna. Danas je broj blokiranih za 14% veći, a iznos dugovanja čak za 88,1% veći.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 6.858
  • 770
  • 0

Čak 11,6% OPG-ova se nalazi u blokadi, pokazuje najnovije izvješće Financijske agencije za prošlu godinu. Na dan 31.12.2016. u blokadi su se nalazila 953 OPG-a od njih 8.163 s otvorenim računom obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a njihova dugovanja iznose 418,5 milijuna kuna.

Najcrnju statistiku ima Osječko-baranjska županija gdje ima najviše blokiranih OPG-ova koji najviše duguju. Blokirano je 208 OPG-ova od kojih se potražuje 3,5 milijuna kuna.

Laslo: Najviše krivi Milanović i Jakovina

"Čudi me da ova brojka nije i veća. Za ovu situaciju su krive sve pogrešne politike prema poljoprivredi, osobito prema malima. Najgori odnos prema poljoprivredi je bio odnos bivšeg premijera Zorana Milanovića i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji nikoga nisu htječi slušati", kaže predsjednik Udruge Život Antun Laslo te komentira činjenicu da je najviše blokiranih u Osječko-baranjskoj županiji:

"To je odraz stanja u našem sektoru stočarstva koji je uništen. Osječko-baranska županija je nekada bila najveći proizvođač mlijeka, a sada tamo ima najviše zaduženih. Novcem iz operativnog programa financirala se izgradnja farmi, koje sada stoje prazne. Krajnje je vrijeme da se nešto pokrene. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz Slavonije su na rad u Njemačku i Austriju odlazili samo muževi i očevi, a sada odlaze cijele obitelji. Ti ljudi, pogotovo djeca, se više nikad neće vratiti. Ministar Tolušić pokazao je volju i krenuo u dobrom smjeru. Ne želim ga hvaliti. Za napraviti veće iskorak on će trebati podršku od Vlade, ali i od opozicije."

Iznos duga veći za 88.1%

Statistički podaci otkrivaju kako kroz godine raste broj blokiranih OPG-a i njihov dug. Kao bazna godina uzima se 2011. godina kada je bilo blokirano 30 OPG-ovaca čiji je dug iznosio 222,5 milijuna kuna. Danas je broj blokiranih za 14% veći, a iznos dugovanja čak za 88,1% veći. Ukupni dug kontinuirano raste iz godine, u godinu, dok broj blokiranih varira. Najviše OPG-ovaca u blokadi je bilo na kraju 2013. godine, njih 1.433.

OPG-ove Osječko-baranjske županije na listi najzaduženih slijede oni iz Virovitičko-podravske županije s udjelom od 12,5 % (52,5 milijuna kn), Vukovarsko-srijemske s udjelom od 10,2% (42,8 milijuna kn), Koprivničko-križevačke s udjelom od 8,8% (36,7 milijuna kn) te Sisačko-moslavačke županije s udjelom od 7,6% (31,6 milijuna kn). Na obiteljska poljoprivredna gospodarstva navedenih pet županija odnosilo se 59,1% neizvršenih osnova za plaćanje svih OPG-a.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Tagovi

OPG blokirani FINA Osječko - baranjska županija Antun laslo


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]