Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 14.11.2020. 09:50
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ gradi tri sustava navodnjavanja ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna

Modernizacija poljoprivrede i proizvodnje nam je prioritet. A to zahtijeva izgradnju sustava navodnjavanja. Klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je župan Ivan Anušić

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 444
  • 152
  • 0

Slavonija i Baranja za dvije bi godine mogle s još većim pravom nositi epitet 'žitnice Hrvatske' i proizvoditi još više ratarskih kultura, veće kvalitete. Tome će, naime, pridonijeti izgradnja sustava javnog navodnjavanja za koje su jučer u prostorima Osječko-baranjske županije potpisani ugovori.

Župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su s predstavnicima izvođača radova i stručnog nadzora ugovore o građenju Sustava navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek i Sustava navodnjavanja Mala šuma – veliki vrt te Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš sa Zajednicom ponuditelja.

Riječ je o dva nova sustava i nadogradnji Sustava navodnjavanja Puškaš ukupne vrijednosti više od 43 milijuna kuna.

Navodnjavanje za stabilnu i dohodovnu proizvodnju

Konkretnije, ugovori o javnoj nabavi građenja SN Poljoprivredni institut Osijek i SN Mala šuma-Veliki vrt vrijedni su gotovo 13,5 milijuna kuna, a ugovor o nadzoru dodatnih 412.150,00 kuna. Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš vrijedan je 19,4 milijuna kuna, a Županija izgradnju sufinancira s 20 posto ukupne vrijednosti cijele investicije u kojoj se nalazi i trošak izgradnje Crpne stanice Šarkanj, kao i trošak nadzora.

"Kao što sam najavljivao na početku mandata - modernizacija poljoprivrede i proizvodnje nam je prioritet. A to zahtijeva izgradnju sustava navodnjavanja", rekao je župan Anušić nakon potpisivanja.

Kako je dodao, klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup. "Moramo pratiti trendove kako bi zadržali kvalitetu i povećali kapacitete poljoprivredne proizvodnje. Tu su i druge naše aktivnosti, poput izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće”, naglasio je. 

Ove godine počinje izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković istaknuo je kako je zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekata moguće iskoristiti europska sredstva koja iznose 85 posto ukupnog iznosa, a Vlada RH dodaje ostalih 15 posto.

Posljednjih nekoliko godina OBŽ i Hrvatske vode uložile su dvadesetak milijuna kuna u pripremu projektne dokumentacije što bi trebalo rezultirati s osam tisuća hektara novih navodnjavanih površina.

"Dva sustava gradimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći sa Županijom na području Baranje, gdje ćemo navodnjavane površine povećati sa 440 na 916 hektara te uz 300-tinjak iz ova dva sustava, bit će 1.205 hektara", objasnio je dodajući da dobru vodu imaju, koristit će Dunav i Vuku

Kada je riječ o zemljištu Poljoprivrednog instituta, navodnjavat će se iz zdenaca, rekao je Đuroković napominjući kako se nada da će to rezultirati stabilnom i dohodovnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Budućom poljoprivrednom strategijom u planu još 25 hektara

Potpisivanju je nazočio i Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je rekao da je ministarstvo pokazalo jasnu namjeru da želi podupirati razvoj poljoprivrede na istoku Hrvatske. Iz Programa ruralnog razvoja do sada su financirali više od 10 tisuća investicijskih projekata i više od tisuću projekata za javnu infrastrukturu koja uključuje i sustave navodnjavanja.

"Količinom postojećih površina koje se navodnjavaju još uvijek nismo zadovoljni, stoga smo u poljoprivrednoj strategiji koju pripremamo, predvidjeli dodatnih 25 tisuća hektara navodnjavanih površina, u sljedećih deset godina", rekao je Tušek. 

Silva Wendling: Bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje

Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211,50 hektara. Prema riječima ravnatelja Zvonimira Zdunića, to će biti iskorišteno za dobivanje najkvalitetnijeg sjemena svih ratarskih kultura, u maksimalno kontroliranim uvjetima, koliko to omogućava proizvodnja pod vedrim nebom.

Ovo je, smatra, ulaganje i u borbu protiv klimatskih promjena jer smo svjedoci da se unazad 30, 40 godina temperature povećavaju, a ekscesi poput toplinskih udara i nedostatka vode u tlu i zraku sve su veći.

"Navodnjavanjem ćemo osigurati kvalitetne i stabilne prinose i ostati atomska centrala hrvatske poljoprivrede", rekao je Zdunić i naglasio da će izvoziti najviše i biti najveći igrači na domaćem tržištu sjemena i strateških ratarskih kultura kao što su kukuruz, pšenica, ječam, suncokret, soja, crvena djetelina i stočni grašak.

Između starog i novog toka rijeke Vuke nalazit će se na 78 hektara površine Sustava navodnjavanja Mala Šuma-Veliki vrt.

Kvalitetno zemljište temelj razvoja 

Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo istaknula je poljoprivredne površine zauzimaju najveći dio općine što predstavlja bogatstvo i potencijal za napredak naše žitnice. Sustav navodnjavanja osigurat će optimalne količine vode za razvoj bilja i viši prinos, što će proizvođačima omogućiti veće količine te kvalitetniji prepoznatljiv domaći proizvod, kojim će zadovoljiti sve veće potrebe potrošača.

"Naši preci, bake i djedovi došli su u Slavoniju baš zbog kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, vezali su se uz njega i bio im je temelj za razvoj te jedan od glavnih preduvjeta za dobar život. Neka tako bude i našim budućim naraštajima", zaključila je. 


Tagovi

Navodnjavanje Ugovor OBŽ Hrvatske vode Ivan Anušić Zoran Đuroković Zdravko Tušek Zvonimir Zdunić Marijana Junušić


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]