Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktna podrška
  • 15.08.2022. 09:00

Odobrena sredstava Vlade Mađarske za podršku poljoprivrednicima u RS

Projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno do 70 posto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 1.516
  • 178
  • 0

Vlada Mađarske odobrila je prvi dio sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima u iznosu od 10.967.448.275 mađarskih forinti iz grantova koji se odnose na podršku mađarskom izvozu. Bh. entitet Republika Srpska se pridružila grupi od još pet zemalja u kojim se već nekoliko godina realizira ovaj program.

Program podrške realizirat će Fondacija za održivi razvoj RS "Progresus", koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u zemljama u kojima se već provode ovakvi programi. Fondacija će 1. septembra objaviti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u ovom bh. entitetu i Brčko distriktu.

Kako je saopćeno, projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno do 70 posto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 eura.

Poljoprivrednici će moći da se prijave popunjavanjem elektronske aplikacije na zvaničnoj internet stranici Fondacije. Prijavu na konkurs mogu da podnesu i fizička i pravna lica, a osnovni uslovi su da su iz Republike Srpske i Brčko distrikta, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da kroz Program žele kupiti poljoprivrednu mehanizaciju, opremu ili alate mađarske proizvodnje. Konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donosi mađarska neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope – CED.

Predstavnici Fondacije će od danas do objave javnog poziva obići više od 15 gradova i općina u RS kako bi zajednicu detaljno informirali o Programu i javnom pozivu.

"Distributeri i proizvođači mađarske mehanizacije i opreme bit će prisutni na promotivnim događajima, pa će poljoprivrednici na licu mjesta imati priliku da se informiraju i o ponudi mašina koje će moći da nabave kroz program podrške", naveli su iz ove fondacije.


Tagovi

Bespovratna sredstva Nabavka mehanizacije Mađarska Poljoprivreda Poljoprivrednici Progresus


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.